Noteringar Två nya bolag och en avknoppning börjar i dag handlas på Nasdaq Stockholm och First North.

Tobii Dynavox, som knoppats av från Tobii, handlades för 33,50 kr i den inledande handel på Nasdaq Stockholm. När Tobii häromdagen började handlas utan rätt till utdelning av aktier i Tobii Dynavox sjönk kursen nästan 31 kr. 

Tobii Dynavox utvecklar kommunikationshjälpmedel för människor med funktionsnedsättningar som cerebral pares, ALS och ryggmärgsskada.

”Noteringen av Tobii Dynavox på Nasdaq Stockholm är en viktig milstolpe i vårt arbete att göra det möjligt för människor med funktionsnedsättningar att göra det de än gång gjorde, eller aldrig trodde var möjligt. Vi är stolta över vårt arv från Tobii Group, som har utrustat oss med den världsledande tekniken för eye tracking och möjliggjort för oss att driva branschen framåt som den klara marknadsledaren med det mest kompletta erbjudandet av lösningar för våra kunder. Som ett oberoende bolag och den globala ledaren inom kommunikationshjälpmedel, kommer vi att sträva efter att utveckla digital tillgänglighet och inkludering för människor runtom i världen”, säger Fredrik Ruben, vd för Tobii Dynavox AB i ett pressmeddelande.

Dagens andra nykomling på Nasdaq Stockholm är Norva24 som sysslar med underhåll av underjordisk infrastruktur. Teckningskursen låg på 36 kr per aktie vilket motsvarar en värdering på cirka 6,9 miljarder. Några minuter efter börsöppning handlades aktien för 32,05 kr, alltså en bit under teckningskursen.

”Sedan vi bildades 2015 har Norva24 vuxit från 150 miljoner norska kronor i omsättning till 2,1 miljarder norska kronor9. Vi har under dessa år etablerat ett starkt företag med fler än 1 400 kompetenta medarbetare och visat stark tillväxt genom såväl förvärv som genom att tillhandahålla tjänster som är avgörande för att samhället ska fungera. Vår långsiktiga vision är att bli ett fyrtorn och den ledande europeiska aktören inom UIM-industrin – samt vara drivande i UIM-industrins utveckling i Europa. Noteringen och kapitaltillskottet kommer stärka vår möjlighet att ta nästa steg i vår resa för att uppfylla våra mål och långsiktiga vision”, säger Norva24:as vd Henrik Damgaard i ett pressmeddelande.

Den tredje debutanten är ChargePanel som specialiserar sig på teknologier för hanteringen av elbilsladdplatser och förarapplikationer. Erbjudandet inför noteringen på First North tecknades till 365 procent. Teckningskursen låg på 5,90 kr och några minuter efter att handeln inleddes handlades aktien för 7 kr.

”Jag är mycket glad och tacksam över det stora intresse som är för vårt bolag och att vi tillfört ca 1100 nya aktieägare i ChargePanel. Vi ser med glädje framemot en spännande framtid”, skriver Chargepanels vd Jan Berggren i ett pressmeddelande.