Bioarctic och Fram premiärhandlades på torsdagen.

Så går det för dagens börsdebutanter

Publicerad 2017-10-12 09:07

Noteringar (uppdaterad) Torsdagen innebär premiärhandel för flera nya aktier på börsen. Så här går det för dem.

Dagens största notering är utan tvekan läkemedelsbolaget Bioarctic som började handlas på Nasdaq Stockholm. Den omedelbara kursrusningen uteblev dock och aktien handlades nära teckningskursen i den inledande handeln. Men senare under förmiddagen tickade kursen uppåt och vid elvatiden handlades aktien för 25,20 kr, en uppgång motsvarande 5 procent.

Priset på 24 kr per aktie ger bolaget ett marknadsvärde på cirka 2,1 miljarder kr. Bolaget tillfördes 600 miljoner kr i emissionen som blev kraftigt övertecknad.

– Vi är mycket stolta och glada över det stora intresse som visats för BioArctic i Sverige och internationellt under börsnoteringsprocessen. Börsnoteringen ger oss möjlighet att fortsätta utvecklingen av innovativa läkemedel med målsättningen att förbättra livskvaliteten för patienterna. Det är med stor glädje som vi välkomnar både nya och gamla aktieägare att delta i vår resa att utveckla BioArctic i en publik miljö, säger vd Gunilla Oswald.

BioArctic grundades 2003 och målet är att utveckla effektiva läkemedel som hjälper patienter som drabbats av Alzheimers sjukdom, Parkinsons sjukdom och ryggmärgsskador. Bolaget har nu kommit så långt att det har flera stora utvecklingsprojekt och partnerskap igång.

Bolagsbyggare i Sydostasien

Dagens andra debutant heter Fram och handlas på First North. Fram har idag två affärsområden: ”Venture Building” där bolaget bygger bolag från grunden i Sydostasien och ”Standing Teams” där bolaget bedriver IT-utveckling med hjälp av vietnamesiska IT-utvecklare.

Teckningskursen låg på 20 kr och bolaget tillfördes cirka 19,5 miljoner kr. Pengarna ska enligt uppgift användas till ”bolagsbyggande”. Planen är att starta mellan 6 och 10 bolag i Sydostasien fram till nästa årsskifte.

Redan häromdagen meddelade bolaget att erbjudandet övertecknats med 748 procent.

– Vi är otroligt glada över den höga teckningsgraden i Fram och det känns fantastiskt bra att så många uttryckt intresse för vårt bolag och våra framtidsplaner. På Fram är vi alla mycket tacksamma för det mottagande vi fått av marknaden såhär långt och vi ser fram emot att välkomna nya aktieägare i detta spännande bolag och skapa långsiktigt aktieägarvärde, säger Max Bergman, vd på Fram.

Fem minuter efter börsöppning handlades aktien för 31 kr. Det motsvarar en uppgång på hela 55 procent jämfört med teckningskursen. Kursnivån höll i sig under förmiddagen och vid elvatiden kostade aktien 30,40 kr vilket motsvarar en uppgång på 52 procent.

Samhällsbyggnadsbolaget listar preferensaktie

En tredje aktie som premiärhandlas i dag är Samhällsbyggnadsbolaget SBB:s preferensaktie som listas på First North. SBB:s stamaktie handlas sedan tidigare på samma lista men genom att preferensaktien också noteras förenklas tillvaron för innehavarna av preferensaktien.

– En notering av Samhällsbyggnadsbolagets preferensaktie ger likviditet till investerarna, samtidigt som det ökar bolagets finansiella flexibilitet vid framtida kapitalanskaffningar, säger Ilija Batljan, vd och grundare av Samhällsbyggnadsbolaget.

När SBB:s preferensaktie gavs ut i september 2016 låg priset på 500 kr. I dag handlades samma aktie för 504 kr några minuter efter öppning. Vid elvatiden kostade aktien 499 kr efter att ha varit nere och vänt vid 493,50 kr under förmiddagen.

Graf: Följ dagens debutanter här

{Chart}