Så fixar du pengarna på resan

Publicerad 2007-11-19 14:42

Ska du ut och resa snart igen? Frågan är vad som ska ingå i kassan. Vilken är den bästa blandningen mellan svenska sedlar landets egna sedlar, bankkort, betalkort och resecheckar?

Det är framför allt tre saker som styr hur du ska betala när du är ute och reser:

• Vart du ska åka.

• Hur länge du ska vara borta.

• Hur stor risk du är beredd att ta.

Ska du åka på charterresa till något av de vanliga semestermålen så är det ganska lätt. Då bör du växla en del av reskassan till kontanter till landets valuta innan du far. Kursen är vanligtvis bättre i Sverige. Undantag kan vara Turkiet samt de länder i Asien och Sydamerika där inflationen är hög och valutor med liten efterfrågan.

När du växlar i Sverige är det inte så stor skillnad mellan kurserna. Men avgifterna kan variera kraftigt. Bäst är att gå till specialister som Forex och Valutaspecialisten. De har inga avgifter och dessutom en jämförelsevis bra kurs på de vanligaste valutorna. Att det ändå kan löna sig beror på den stora omsättningen och att de inte har samma höga lagerkostnad som det blir för små bankkontor.

Men det är inte bara kursen som avgör hur mycket du ska växla innan du reser. Att gå med stora summor i kontanter är inte tryggt. Därför kan det vara bra att ta ut kontanter på plats i den takt du behöver dem.

Ett bankkort med koppling till Visa eller Master Card fungerar på de flesta platser i Europa. I en del länder, exempelvis Italien kan det vara problem med att betala med kort eller förknippat med en extra avgift, så ha alltid kontanter i beredskap.

Var, som alltid, varsam med kortet och lämna det inte ur sikte. Var noga med att spara alla kvitton och kortslippar så att du kan kontrollera debiteringarna när du kommer hem.

Tar du ut pengar utomlands i bankomat i ett euroland så betalar du ingen avgift. Använder du andra kort bör du kontrollera avgiften. Det ska vara kostnadsfritt att ta ut euro i EU-land, men däremot brukar det kosta 30-40 kr att ta ut pengar i någon annan valuta. Ibland finns undantag för exempelvis nordiska länder eller de baltiska staterna.

Var uppmärksam på om din bank har uttagsavgift i andra länder eller inte. De flesta banker gör också ett valutapåslag på ca 1,5 procent på det belopp du tar ut i bankomat eller handlar för på kortet.

Om du räknar med att använda ditt kort till att ta ut eller köpa för större summor bör du kontrollera om det finns några restriktioner för hur mycket du kan ta ut maximalt (ofta 20 000 kr) under en vecka. Ska du handla mycket kan det vara bra att resa med två kort, ett bankkort för kontantuttag och ett kreditkort där du betalar alla inköp månaden efter.

Glöm inte att skriva upp kortnummer och telefonnummer som du behöver om du tappar kortet eller blir bestulen och vill spärra kortet. Förvara alla nummer i resväskan eller någon annanstans långt från kortet.

Om du försöker att ta ut pengar i bankomat och automaten sväljer kortet bör du omedelbart spärra kortet och göra en polisanmälan.

Vänta inte till nästa dag bara för att du först vill besöka bankkontoret. Under tiden kan ditt konto ha länsats av en liga. Det finns ligor som specialiserat sig på att se till så att kort fastnar och sedan stjäl de korten. Någon har också sett dig slå koden så det är enkelt att sedan tömma kontot.

Ett annat trick är att göra så att pengarna fastnar i automaten. Sedan väntar man till du har gjort ditt uttag och lämnat automaten i tron att det var något fel på automaten som inte gav dig dina pengar.

Ska du ut på den stora äventyrsresan och vara borta länge, bör du planera din reskassa annorlunda. Dollarsedlar är fortfarande den mest gångbara valutan världen över även om euro kommer starkt.

Ha gärna dollarsedlar med dig, gärna i låga valörer. En endollarsedel kan vara guld värd för toalettbesök, dricks och annat innan du fått tag i landets valuta.

För det finns många länder där valutan inte får föras ut och det innebär att det inte heller går att växla i förväg i andra länder. Fråga noga på växlingskontor i Sverige när du planerar inför din resa.

På långresan är det också bra att kunna ta ut pengar längst vägen. Det internationella

Annika Creutzer