Spara Intresset för hållbara investeringar har exploderat. Den nyutkomna boken ”Guld och gröna skogar” ger dig de verktyg du behöver för att investera klimatsmart.

De flesta av oss sopsorterar, pantar burkar och letar lite extra efter ekologiska grönsaker i matbutiken. Men har du klimatsäkrat din fond- och aktieportfölj? ”Investera klimatsmart och bli rik” är underrubriken på de båda Nordeaekonomerna Sasja Besliks och Karim Sayyads nya bok om hållbara investeringar.

Båda författarna har en gedigen och mångårig erfarenhet inom området hållbara finanser, både i Sverige och internationellt.

– Boken är en praktisk vägledning till hur du kan använda ditt sparande för att bidra till en mer hållbar värld och hur du fångar investeringsmöjligheter kopplade till det, säger Karim Sayyad, analytiker på Nordea Hållbara Finanser.

– Syftet med boken är att öka förståelsen för betydelsen av att spara hållbart.

Effektivt sätt att minska koldioxidavtrycket

Ditt sparande har en stor inverkan på klimatet. Betydligt mer än när du återvinner burkar eller tar ett flyg mindre per år, säger Sasja Beslik, chef för Hållbara Finanser på Nordea.

– I boken redovisar vi en beräkning som visar att en hållbar investering kan vara upp till 27 gånger mer effektiv för att minska ditt personliga koldioxidavtryck än att till exempel äta mindre kött, duscha kortare tid eller flyga mindre, fortsätter han.

Vad exakt är en hållbar placering?

– Det är en investering i ett börsnoterat eller onoterat företag där man väger samman bolagets finansiella förmåga med förmågan att hantera sociala och miljömässiga risker och möjligheter i verksamheten, säger han.

Finansmarknaden satsar på klimatsmarta alternativ

Utgivningen, som sker på Ekerlids förlag, kommer samtidigt som en granskning från fondutvärderingsföretaget Morningstar visar att finansmarknaden håller på att ta till sig budskapet om hållbarhet med stormsteg.

Enbart i fjol lanserades 300 nya fonder i Europa med inriktning på ansvarstagande, etik och hållbarhet. Totalt sattes 38 miljarder euro netto in i europeiska fonder inriktade på etiska eller hållbara investeringar under 2018.

De 2 500 europeiska fonder som klassas som socialt medvetna förvaltar nu hisnande 700 miljarder euro. Och avkastningen var det inget fel på. Drygt 60 procent av fonderna i undersökningen hade högre avkastning i fjol än snittet för respektive fonds kategori.

– Det är en vanlig missuppfattning bland allmänheten att hållbarhet kostar och leder till lägre avkastning. Drygt 40 procent av alla svenskar är öppna för att göra sitt sparande hållbart, men de är osäkra på om de kommer att förlora avkastning på det. Vi vill ta död på den myten. Att investera i hållbara bolag har tvärtom visat sig ge högre avkastning till lägre risk på sikt, säger Karim Sayyad.

– En investering i ett ohållbart bolag har högre risk, något som styrks av studier gjorda av bland annat Deutsche Bank och Goldman Sachs, säger Sasja Beslik.

Högre avkastning i hållbara bolag

En anledning till den högre avkastningen är att hållbara företag är bättre positionerade att möta förändringar, både från regelsättare och ändrade konsumtionsmönster, menar Karim Sayyad.

– Bolag som tar ett samhällsansvar och hanterar klimatriskerna i sin verksamhet är bättre förberedda för att möta förändrade beteenden, till exempel hos oss konsumenter. Du ser att människor i dag strävar efter mer hållbara alternativ som vegetarisk mat och andra ekologiska produkter i högre grad än tidigare och de företag som är oförmögna att anpassa sig till den utvecklingen kommer att drabbas negativt, förklarar han.

– Över 2 000 empiriska studier stöder tesen att hållbara investeringar är en bra affärsmöjlighet. Den kopplingen är som tydligast på tillväxtmarknaderna där du som investerare kan göra ännu bättre affärer i bolag som är duktiga på hållbarhetsarbete eftersom standarden på dessa marknader generellt sett är lägre, säger Karim Sayyad.

Vad ligger bakom det ökade intresset just nu?

– Det beror på flera saker. En sådan är en större medvetenhet hos människor om kopplingen mellan investeringar och klimat. Dessutom ökar kunskapen om klimatförändringar och vilken brådska som råder för att råda bot på den utvecklingen. Sedan har nog medvetenheten och intresset för hållbarhet i stort ökat rent generellt, säger Karim Sayyad.

Sasja Beslik berättar att kapitalförvaltare inom några år blir skyldiga att redovisa hållbarhetsaspekter för sina fonder när nya EU-regler träder i kraft.

– Det väntas ske med start i slutet av detta år och två år framåt. Det undanröjer problemet med brist på information som finns i dag. De nya reglerna kommer att göra det lättare för dig som konsument att välja och fatta de nödvändiga beslut som krävs, säger han.

Gör egen hållbarhetsanalys

Sparare som vill göra sin egen hållbarhetsanalys kan studera den lista som författarna redovisar i boken över vilka hållbarhetsaspekter som är mest betydelsefulla inom ett antal branscher.

Vilka branscher eller sektorer bör jag undvika per definition?

– Alla bolag med verksamheter inriktade mot fossila bränslen har en utmaning framför sig i omställningen. Men inom oljebranschen finns även bolag som investerar i förnyelsebar energi och de kommer att bli vinnare i framtiden, säger Sasja Beslik.

Inom vilka sektorer hittar jag morgondagens vinnare?

– Hållbara bolag inom livsmedelsindustri, energi, infrastruktur, bank och finans och läkemedel.

– Vår bok visar hur det sambandet fungerar. Som sparare bidrar du antingen till att ett företag anpassar sig inför en övergång till en koloxidsnål framtid eller att de fortsätter precis på samma sätt som tidigare.

Du som läser Privata Affärer kan köpa boken ”Guld och gröna skogar – investera klimatsmart och bli rik” för specialpris i vår butik. Klicka här för att beställa.

Not: Detta är en förkortad variant av den text som publiceras i Fondguiden nummer 1/2019 som kommer ut den 28 mars. I Fondguiden listar vi också ett antal fonder med lågt koldioxidavtryck. Fondguiden följer med Privata Affärer nummer 4.

Aktier
Här är de populäraste kinesiska aktierna i svenskarnas portföljerE-handelsjätten slår rekord på Singles Day
Sektor
Bettingmarknaden väntas bromsa inTuffare marknad än tidigare
Fonder
Spararna fortsätter att öka i räntefonder
Analyser
Flera färska köprekar bland måndagens analyser
Analys
Carnegie: Därför ska du sälja danska smyckesjätten
Börsen
Sur måndag på börsen
Aktie
Oscar Properties "gasklockeaffär" kan hävas om två veckor
Hernhag: Tre misstag du inte ska skrämmas till att göra
Bostad
Hemnet: Försäljningsrekord för bostadsrätter i oktober
Bostad
SEB: Hushållens boprisförväntningar faller
Foto: Anders Wiklund/TT
Bud
Momentum lägger bud på SwedolPremie över 30 procent
Aktietips
Flera heta köptips
Aktietips
DI: Köpläge i Pricer för riskvilliga
Rapport
Förlust för Lundin Gold
Asien
Asienbörserna: Hongkong i botten efter nya oroligheter
Amortering
Ekonomer: Amorteringskrav saknar påvisbar samhällsnytta
Aktiechatt
Hernhag: Tre chansaktier för framtidenAktiechatten firar 10 år
8/11
Anders Borg i Trading Direkt: Magdalena Andersson är medioker
Insider
Kinneviks vd fyller på portföljen
Riksbanken
Swedbanks chefekonom blir riksbanksledamotBreman tar plats i direktionen
Riksbanken
Analytiker: Breman en hök med klimatintresse"Valet cementerar förväntningarna på decemberhöjning"
Aktietips
Carnegie: Köpläge i livekasinobolaget
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Mäklarstatistik: Måttliga prisuppgångar på bomarknaden
Foto: Björn Larsson Ask/SvD/TT
Analys
Pareto: Leo Vegas bättre än det verkar
Analys
Höjda riktkurser efter Skanskas rapport
Boränta
SBAB sänker kalkylräntan på bolån
Börsen
Investerarföreningar vill se kortare börsdagarEuropeiska börser bör öppna kl 10