Resor Så här års är det många som är ute och reser både med flyg och med tåg. Ofta går resan smidigt men ibland strular det och då är det bra att vara medveten om vilka rättigheter du har som resenär.

Schablonersättning när flyget inte lyfter

När det gäller flyg så ger EU-förordningen 261/04 långtgående rättigheter för dig som resenär. Syftet med förordningen är i korthet att det ska svida för flygbolagen att ställa till det för resenärerna.

Om du till exempel drabbas av ett inställt flyg måste bolaget se till att boka om dig till en annan avgång. Men inte nog med det. Du kan också ha rätt till en schablonersättning mellan 250 och 600 euro. Det gäller när flyget ställs in, är kraftigt försenat eller om du nekas ombordstigning på grund av överbokning. Ersättningen beror på hur lång flygningen är och kan i vissa fall halveras.

I väntan på att du ska komma iväg har du rätt till assistans. Det kan till exempel handla om mat och hotell om väntan är lång.

Ingen ersättning vid ”extraordinära” omständigheter 

Det finns förstås undantag. Om det till exempel handlar om extraordinära omständigheter och flygbolaget kan visa att det gjort allt för att undvika det inträffade blir det ingen ersättning.

Men det räcker inte för flygbolaget att allmänt hänvisa till ”tekniska problem”. Det måste verkligen vara sådant som flygbolaget inte kunnat påverka. Det kan till exempel vara askmoln, oväder och ovanliga tekniska fel som inte hade kunnat förutses.

Tänk på att du istället för ombokning alltid kan begära att få pengarna tillbaka om flyget ställs in. Men om du väljer detta alternativ så har flygbolaget inte längre något ansvar för dig och du får själv ordna med ersättningsresa.

Ta hjälp av flygkalkylatorn

Det är inte alltid lätt att ha stenkoll på alla regler och undantag men Konsument Europa har en bra tjänst där du snabbt kan ange vad du råkat ut för och få reda på vilka rättigheter du har. Flygkalkylatorn finns här: https://www.konsumenteuropa.se/sv/flygkalkylatorn/

Det finns också flera företag som erbjuder sig att driva ditt fall mot flygbolaget mot en andel av ersättningen om kravet går igenom. Men det bästa är att först själv kräva ersättning av flygbolaget. Om flygbolaget vägrar så kan det vara en idé att anlita ett företag som driver vidare ditt ärende.

Tågförseningar kan ge pengar tillbaka

Men det är inte bara vid flygstrul som du kan få ersättning. Även tågresenärer har långtgående rättigheter. Här är det olika regler beroende på om tågets sträckning är mer eller mindre än 150 km. Det är alltså tågets rutt som avgör, inte hur långt du åker.

För resor med tåg som går en längre sträcka (150 km eller längre) gäller Tågpassagerarförordningen. För resor med tåg som går en kortare sträcka (mindre än 150 km) gäller Lagen om kollektivtrafikresenärers rättigheter.

Rättigheter med långdistanståg

Om du reser med ett tåg som går en längre sträcka (150 km eller längre) och blir försenad så måste tågbolaget hjälpa dig att nå slutdestinationen så snart som möjligt. Det kan till exempel handla om ombokning till annat tåg. Om förseningen är mer än 60 minuter har du rätt till assistans i form av mat och dryck om det är praktiskt genomförbart. Om förseningen gör att du måste övernatta måste tågbolaget stå för detta.

Du har dessutom rätt att få tillbaka en del av biljettpriset. Vid 60 minuters försening eller mer kan du få tillbaka 25 procent av biljettpriset. Vid 120 minuters försening eller mer kan du kräva tillbaka 50 procent av biljettpriset.

Ersättning vid kortare sträckor

När det gäller tågsträckor kortare än 150 km räcker det med 20 minuters försening för att få tillbaka halva biljettpriset. Vid 40 minuters försening kan du kräva tillbaka 75 procent av biljettpriset medan du får tillbaka 100 procent om förseningen är mer än 60 minuter.

Dessutom har du rätt till ersättning för annan skälig transport om ditt tåg befaras bli mer än 20 minuter försenad. Maxersättningen är 1 163 kr per resa.

Aktier
Kepler Cheuvreux: Nio köpvärda aktier med över 100 procents uppsida
Brexit
Allt klart för brexitStorbritannien lämnar EU natten mot lördag
Fed
Fed rör inte räntan
Rapport
Aktien som gett spararna 800 miljoner på en månadI kväll släpper Tesla rapporten
Aktie
Hufvudstadens C-aktie avlistas från börsen
Foto: istockphoto
Analyser
Här är onsdagens aktierekar
Räntan
Analyshus: Bostadsmarknaden kan stoppa räntesänkning
Börsen
Uppåt med rapportbolag i fokus
Rapporter
Börsjättar bland torsdagens rapportbolagBland annat Volvo, Stora Enso, H&M och SCA
Rapport
Oväntad extra utdelning lyfter Billerud Korsnäs
Foto: istockphoto
Placera
Tre svenska biotech-favoriter"Övertygande avkastning på börsen"
Konjunktur
Nordea: Svensk ekonomi vänder uppåt
Aktie
Nent vill sälja produktionsbolag
Hållbarhetssnack
Kull: Därför sparar vi i hållbara fonder"Det är Greta-effekten"
Rapport
SEB slog förväntningarna
Foto: Magnus Gustavsson/PA
Rapport
Telias resultat bättre än väntatFlaggar för lägre kassaflöde
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktie
Swedbank stuvar om i styrelsen
Rapport
Godisjätten slog förväntningarna
Rapport
Extra utdelning från Billerud
Aktie
Så ska Eniro undvika rekonstruktion
Gästkrönika
Förvaltaren: Två svarta svanar på mindre än en månad”Liten risk för större börsfall”
Foto: Hasan Jamali/AP/TT
Oljepriset
Opec kan agera vid efterfrågefall i virusepideminProduktionsbegränsningar kan utökas
28/1
Trading Direkt om coronavirus och Sverdrupfältet
Analys
Deutsche Bank: Atlas rapport en besvikelse
Spara
Här får du högst sparränta just nu