Så får du betalt direkt

Publicerad 2012-11-20 12:32

Ett bra sätt att klara likviditetsproblem som företagare är att använda någon av alla factoringtjänster som finns på marknaden. Genom att sälja en faktura kan du få betalt samma dag som du ställer ut den.

Factoring är en snabbt växande bransch i Sverige, vilket är till stor nytta för mindre företagare. I tider då bankerna i princip har stoppat krediterna till mindre och nya företagare, skulle det inte gå att finansiera företag utan factoringtjänster.

Factoring består huvudsakligen av två olika sorters tjänster – fakturaförsäljning och fakturabelåning. För den mindre företagaren är fakturaförsäljningen den smartaste och mest tillgängliga tjänsten.

Långa betalningstider

Den riktigt stora fördelen med fakturaförsäljning är för den mindre företagaren när affärer görs med riktigt stora bolag.

De stora bolagen i Sverige har numera övergått till att betala på 45 dagar eller 60 dagar i stället för 30. Riktigt stora bolag pressar inte sällan betalningstiderna ända till 90 dagar netto. Inom EU pågår just nu en samordning mellan länderna som ser ut att hamna på 60 dagar, vilket redan det blir komplicerat för småföretagaren.

Fakturaförsäljning innebär därför en mycket stor fördel för dem som inte klarar av att vänta så länge på att få betalt.

Fakturaköparen tar dessutom över kreditrisken, vilket innebär att om bolaget som du ställt fakturan till hamnar på obestånd, är det factoringbolaget som står risken.

Kreditrisk kvar vid belåning

Det är en av flera, men väsentliga skillnader, mellan fakturaköp och fakturabelåning. Vid belåning står du för kreditrisken själv.

För att klara av det risktagandet gör fakturaköparen en egen kreditbedömning av din kund. Om kunden inte är solid tackar sannolikt fakturaköparen nej till just den fakturan.

En annan nackdel vid belåning är att ditt företag behåller de belånade fakturorna i reskontra vilket innebär mycket arbete och administration tills fakturorna slutligen är betalda.

Den som lånar på fakturorna måste också betala en tilläggsränta på det belånade beloppet, som generellt är på 80 procent av fakturans värde.

Fakturaköp ofta förmånligare

Vid fakturaköp får du – ofta samma dag du säljer fakturan – ut hela fakturavärdet minus factoringbolagets provision som brukar ligga mellan 4-6 procent.

Det finns fler skillnader, som gör fakturaförsäljningen överlägsen för mindre företagare. Om du väljer belåning måste du belåna alla dina fakturor, oavsett om du behöver så mycket pengar just vid belåningstillfället. Det innebär att du måste betala tilläggsränta även på belånat kapital som du egentligen inte behöver.

Vid fakturaköp väljer du själv vilka fakturor som ska säljas, och när du vill sälja dem. Du kan välja att sälja en enda – men stor – faktura.

Att pengarna utbetalas omedelbart vid fakturaköp är en anledning till att även mycket små företag använder sig av denna tjänst. Det gynnar även nystartade företag samt bolag som befinner sig i en expansionsfas.

För sådana företag är fakturabelåning oftast inte ens ett alternativ eftersom bankerna oftast säger nej till nya företag eller företag som expanderar, eller har säsongsvarierande omsättning.