En av de viktigaste framgångsfaktorerna för en liten företagare är vilka som är företagets kunder. Det går, i viss mån, att välja sina kunder. Tyvärr går det ändå inte att undvika att drabbas av kunder som plötsligt börjar glida på betalningen.
Det behöver dessutom inte vara illvilligt – de kan i sin tur ha drabbats av egna kunder som inte betalar.
För att göra det du kan bör du undersöka vilka du har att göra med. En del notoriska ”icke-betalare” kan du slippa ha i ditt kundregister om du kontrollerar en ny kund.
Det viktiga är naturligtvis hur bolagets ekonomi ser ut och om det finns några registrerade betalningsanmälningar.
- Börja med att kolla på vilken gratisinformation du kan hitta, till exempel på allabolag.se. Om du hittar negativa uppgifter kan det vara värt att gå vidare och kontrollera hos ett kreditupplysningsföretag, Skatteverket och Kronofogden.
- Skicka en snabb påminnelse när pengarna uteblir första gången. Det är viktigt att ”stämma i bäcken” och markera att du har koll på att du inte har fått betalt. Vänta högst en vecka innan du skickar påminnelsen som bör vara vänlig – men formell.
- En del företag skickar två påminnelser, men det betyder ju bara att den första påminnelsen inte är viktig. Genom att skicka en andra påminnelse har du precis lärt kunden att han har ännu längre frist innan han behöver betala. Bestäm själv om du vill lägga på 50 kr i påminnelseavgift.
- Får du inte betalt kan du skriva ett eget inkassobrev. Det måste vara formellt korrekt. Leta därför efter en bra mall. Glöm inte att ta ut inkassoavgiften på 160 kr. Du kan också lämna ärendet till ett inkassoföretag, men det kostar pengar. Ett viktigt skäl till att du som småföretagare kanske inte ska anlita ett inkassoföretag är att du då slipper ”hänga ut” din kund.
- Sista åtgärden är att du överlämnar ärendet till Kronofogden. Det kan vara slutet på en kundrelation som tidigare varit väl fungerande. Fundera över skuldens storlek, och möjligheten till fortsatta affärer med just den här kunden innan du fattar beslut om Kronofogden.