Så får du anstånd med deklarationen

Publicerad 2013-04-30 11:57

Den som inte lämnar in deklarationen senast den 2 maj riskerar att åka på en förseningsavgift. Men du kan få anstånd om du har särskilda skäl.

– Ett skäl kan vara att du är sjuk. Du kan också få anstånd om det är något papper du inte hunnit få tag på som är avgörande för deklarationen, säger Kay Kojer på Skatteverket.

Det kan också vara andra skäl som till exempel att den som skulle ha deklarerat åt dig blivit sjuk eller att du fått åka på en akut tjänsteresa.

Egentligen ska anstånd begäras på en särskild blankett. Men eftersom det är så kort tid kvar räcker det att ringa Skatteupplysningen och muntligen begära anstånd.

– Jag har inga exakta siffror på hur många som brukar begära anstånd. Men om man räknar med företagsdeklarationer handlar det om mellan 100 000 och 150 000 deklarationer som lämnas in efter deadline fram till i början av juni, säger Kay Kojer.

Den som lämnar in försent utan att ha fått anstånd får betala en förseningsavgift på minst 1000 kr. Lämnar du mer än tre månader försent är avgiften 2000 kr och är förseningen mer än fem månader blir avgiften 3000 kr.

Not: Under Valborgsmässoafton har Skatteupplysningen öppet fram till kl 16. Den 1 maj är det öppet 10-16 och under torsdagen, som är sista dagen att deklarera, håller man öppet 08-24.