Så lätt anställer du en privatperson

Publicerad 2017-06-06 22:38

Regler Att anställa en person privat för att få hjälp med diverse sysslor kan vara en byråkratisk mardröm jämfört med att anlita ett företag. Men nu har en ny tjänst lanserats där du med några få knapptryckningar fixar alla papper som behövs. 

Du som behöver hjälp med till exempel städning, enklare snickeriarbeten eller målning kan förstås anlita ett företag. Men du kan också anlita en privatperson som gör jobbet åt dig.

Att anställa någon privat kräver dock en hel del pappersarbete. Det kan handla om allt från kontrolluppgifter, arbetsgivardeklarationer, inbetalning av arbetsgivaravgifter och hantering av rot- och rutavdrag. Om du dessutom anställer någon som inte är svensk medborgare blir byråkratin än mer komplicerad.

Lyckligtvis finns det nu en busenkel lösning för dig som vill anställa privat. I dag lanseras anstallprivat.se, en digital tjänst som sköter all byråkrati åt dig. Grundarna Nils Bacos och Cecilia Brunnström fick idén efter att de anställde en asylsökande man för att hjälpa till med diverse sysslor hemma.

– Vi insåg snabbt hur omfattande byråkratin var och tänkte att det här måste vi dokumentera. Resultatet blev något av en lathund för hur man anställer privat. Flera av våra grannar var också intresserade av att anställa men trots lathunden var det bara en som gjorde det eftersom pappersarbetet var så omfattande, säger Cecilia Brunnström.

Paret valde då att anlita ett gäng programmerare för att skapa en sajt som hanterar all byråkrati. På anställprivat.se matar du bara in dina och den anställdes uppgifter och betalar en liten avgift. Ut kommer alla papper du behöver och dessutom får du en olycksfallsförsäkring för den anställde om denne har ett svenskt personnummer.

– Genom att använda vårt verktyg behöver man inte ha kunskaper om den administrativa processen. Efter att ha fyllt i grundläggande personuppgifter, sköter systemet resten. Det producerar ett anställningsavtal, rapporterar automatiskt till relevanta myndigheter, räknar ut lön och tar fram en arbetsgivardeklaration, säger Nils Bacos.

Systemet hanterar även rot- och rutavdrag som du kan få även om det är du som är arbetsgivare.

– Vi ser att det finns ett stort behov av att få hjälp med ett handtag i och runt hemmet. Många behöver hjälp med att handla, städa garaget, skrapa båten, måla staketet och liknande. Äldre kanske helt enkelt behöver lite sällskap eller en promenad. Unga familjer kan behöva hjälp med hämtning av barn eller barnpassning, konstaterar Nils Bacos.

Systemet kan alltså hantera den omfattande byråkratin att anställa en nyanländ men går förstås att använda till att anställa andra också.  

– Vår drivkraft är framför allt att underlätta för de människor som kommer till Sverige att bli en del av vårt samhälle. Men naturligtvis går modellen bra att använda också för till exempel skolungdomar som vill sommarjobba eller pensionärer som vill arbeta lite då och då, säger Cecilia Brunnström.

När det gäller lönen så är det fritt för arbetsgivare och arbetstagaren att bestämma lön. Det är vad du som arbetsgivare vill betala och vad den anställde vill ha i lön som avgör. Men Cecilia Brunnström hoppas att folk inte ska betala ut skamlöner till de anställda.

– Jag hoppas att folk utnyttjar vårt instrument på ett schysst sätt. De som använder den här metoden vill ju betala skatt och göra rätt för sig. Därför hoppas vi också att lönerna blir rimliga. Vi har också lagt ut exempel på lönenivåer på sidan, säger hon.