Så drar du av konferensresan

Publicerad 2012-08-01 15:17

Har du planer på att anordna eller åka på en kick off- resa med företaget till hösten? För att resan ska bli avdragsgill för företaget och dina anställda ska slippa förmånsbeskattning gäller det att se upp.

För att kostnader för en konferensresa eller liknande ska vara avdragsgilla i sin helhet för företaget krävs att konferensen kan anses ha varit till nytta för verksamheten. Dessutom får resan endast innehålla en begränsad del nöjesbetonade inslag.

Vid tveksamheter gör Skatteverket en bedömning. Då ser man till exempel på syftet med resan, nyttan av resan för arbetsgivarens verksamhet, val av resmål och konferensens uppläggning.

Förmånsbeskattning för anställda

Generellt sett är en renodlad konferensresa, som är finansierad av arbetsgivaren, inte underlag för förmånsbeskattning för de anställda. Men om konferensen inte uppfyller praxis kan resan bli skattepliktig för den anställde.

Resan bör till exempel ha ett arbetsprogram som är minst sex timmar per dag för att det ska kunna räknas som en konferensresa. På en vecka är det drygt 30 jämnt fördelade timmar.

Man måste också vara extra uppmärksam om resan sker under en längre helg, till ett populärt turistmål eller till en mycket avlägsen plats. Här är det avgörande hur stor vikt som läggs på nöje och rekreation för att Skatteverket inte ska underkänna upplägget.

Vad gäller arbetsgivaren ska denne betala arbetsavgifter beräknat på förmånens värde ifall konferensresan bedöms utgöra en skattepliktig förmån.

Spara dokumentation

Ett tips är att spara kursprogram, bokningar, arbetsanteckningar och presentationer som kan bevisa att ni arbetat minst sex timmar per dag och att det gynnat verksamheten. Då blir det lättare för företaget om Skatteverket börjar ifrågasätta konferensen.