Placera Det är hög tid att investera grönt. Annars riskerar du att bli sittandes med Svarte Petter, varnar Joel Bladh författare till nyutkomna boken Bli en miljönär - Bygg en klimatsmart portfölj.

I sin senaste bok visar Joel Bladh hur du kan spara och tjäna pengar på att bli hållbar och inte minst hur du kan investera hållbart. Du bör bygga din egen hållbara portfölj, anser han.

– Om du redan har en investerat i fonder och aktier måste du framtidssäkra investeringarna inför den stora förflyttning av kapital som kommer att ske mot grön ekonomi, säger han.

– Se över vad du äger. Det handlar om riskhantering och riskminimering för att inte bli sittande med Svarte (fossila) Petter i den stora förflyttning av kapital som sker utan istället dra nytta av och följa med vågen när den accentueras. Vad du ska investera i beror på dina preferenser, framhåller han.

Solceller som alternativ investering

I boken visar han hur du kan bygga en egen hållbar portfölj med bolag som gynnas av den gröna trenden och dåliga bolag som är bäst i klassen genom sin förändringsvilja, vilket kan ge stora konkurrensfördelar, kryddat med små olönsamma bolag med spännande teknik.  

– I den första kategorin finns bland annat Nibe, ABB och danska Ørsted. Jag tror även på alla fina skogsbolag och en renässans för trä som kolfällor hos byggbolagen. I den andra märks SSAB, som tar spännande steg för att leverera fossilfritt stål, och i den tredje Azelio.  

Dessutom har han satsat på en alternativ investering i form av solceller på taket på sitt hus, som en obligationsdel, som han förväntar sig ger ett bra utfall ur ett ränteperspektiv.

– Jag tycker inte alltid att man per definition ska välja hållbarhetsfonder utan utgå från vad de investerar i och vilken avgift de tar. Det är inte heller lätt att få fram vilken miljönytta de ger. Ofta exkluderar de mer än de aktivt väljer in. En teknikfond kan därför kanske accelerera hållbarheten mer.

– Själv har jag landat i att det är så svårt att hålla sig à jour med vad hållbarhetsfonderna investerar i, att jag valt att bygga min egen fond genom att köpa enskilda aktier, vilket ger bättre kontroll, säger han.     

Med boken, som är en uppföljare till hans tidigare bok om familljekonomi, (Bygg en förmögenhet – Fixa familjens ekonomi) vill han visa att man kan leva ett rikare liv samtidigt som man skapar miljönytta.

– Många tror att det är dyrare att leva hållbart. Men det är tvärtom. Med min bok vill jag motivera och inspirera, säger han. 

”Alla kan tjäna på hållbarhet”

Att spara och tjäna pengar på hållbarhet samt investera hållbart kan alla tillämpa i olika omfattning. För egen del väljer han cykel i stället för bil, köper varor med korta datum och väljer bort kött för mer grönt.

– Men det gäller också att våga sig in i delningsekonomin, hyra ut prylar och tänka hyra när du funderar på att köpa, till exempel bil eller hus, men även mindre saker, säger han.     

Joel Bladh är civilingenjör inom samhällsbyggnadsteknik med inriktning mot teknisk miljövård och arbetar som teknikkonsult med stort investerings- och miljöintresse. 

– Jag har valt att göra en klimatfond, för mig känns det mest angeläget att göra, säger han.

I boken finns flera tips och räkneexempel. Boken är skriven för alla som vill lära sig mer och få ökad medvetenhet om hur man kan få bättre och mer hållbara liv.

– Hyrtjänsterna är ofta väldigt attraktiva och det finns ofta någon form av rating både för uthyrare och hyresgäster. De största pengarna kan du tjäna på att hyra ut ditt hus. Det brukar vi göra när vi själva är på semester. Att hyra ut bilen när den inte behövs är ett annat bra tips att tjäna extra pengar i vardagen.

– Det är ju också helt onödigt att alla ska ha egna saker av allt. Många gånger används prylarna väldigt sällan.  

 

Aktiechatt
Hernhag: Fyra långsiktiga miljöfavoriterOch tre intressanta tillväxtaktier
Krönika
Lundkvist: Därför är USA-valet viktigare för Europa än för Kina
Aktier
Här är månadens favoritaktier
Placera
Chefsstrategen: Nordea sänker IT till neutralLyfter kraftförsörjning från undervikt till neutral
Börsen
Kort börsdag slutade på plus
30/10
Trading Direkt: Olavis strategi under börsturbulensen
Sektor
Lägre förluster än väntat för amerikanska oljejättar
Analyser
Här är fredagens aktierekar
Bostad
Danske: Bostadsrättspriserna fortsatte uppåt i Stockholm
Rapport
Lägre förlust än väntat för SCA
Rapport
Vinstfall för Electrolux ProÄven omsättningen sjönk
Rapport
Lundin Energy prickade förväntningarnaHöjer produktionsprognosen
Aktie
Klart: Volvo säljer UD Trucks till Isuzu
Foto: istockphoto
Asien
Nedåt i Asien
Foto: istockphoto
Rapport
Tech-bonanza i USAJättarna krossade förväntningarna
Foto: Janerik Henriksson/TT
Pandemin
H&M stänger inga butiker i landet efter nya coronaråd
Gästkrönika
Lundkvist: Ny börsoro ger köpläge för den långsiktige
Foto: Shutterstock
Fonder
Månadens fonder: Nu väljer spararna grön energi
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens köprekar
Riksbanken förbereder egen swish-tjänstKontanthanteringen på rekordlåg nivå
Foto: Shutterstock
Placera
Aktiestrategen: Botten nåddes under andra kvartalet"Men frågan är hur snabb och hur kraftfull uppgånger blir"
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Spara
Riksgälden höjer insättningsgarantin
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Boränta
Nordea sänker flera bundna bolåneräntor
Aktie
Actic stänger i TysklandFörlorar 8 miljoner kr per månad