Så blir du en vinnare på guldfebern

Publicerad 2020-07-22 13:00

Råvaror Guldpriset är det högsta nio år. Det får fler att sälja sina smycken och köpa guldfonder.

Priset på guld har ökat kraftigt i år. På metallbörsen i London kostar ett troy-uns runt 1860 dollar i dag, onsdag. Det är det hösta guldpriset sedan september 2011. Det betyder att ett gram guld runt 525 kr.

Det ökande guldpriset syns på fler håll.

Guldfonder som BGF World Gold A2 och Amundi FDS CPR Global Gold AU gått bra en längre tid. Sedan årsskiftet har de ökat med 38 respektive 28 procent.

Ännu större har uppgången varit för Lundin Gold på Stockholmsbörsen, + 43 procent sedan årsskiftet.

Men priset gör också att många vill sälja sitt guld. Det säger Lena Carlsson, vd för branschorgansationen Smycken & Klockor.

-Det jag hör från många butiker är att kunder som blivit permitterade kommer in med guld för att de behöver pengar. Eller så jobbar man hemifrån och har hittat gamla guldföremål hemma i lådorna. Och nu ser man att priset gått upp.

Men enligt Lena Carlsson ska den som vill sälja inte gå till första guldbutik. Priserna kan variera ganska mycket.

 –Man bör gå till minst två olika ställen man litar på för att få guldet värderat, säger Lena Carlsson, till Expressen.

Tips för en lyckad guldförsäljning

  • Syna stämplarna. Äldre guldsmycken har ofta en högre karathalt, än den vanligaste 18 karat. Är ditt smycke 24 karat, ”rent guld”, är det värt mer.
  • Se upp med vikten. Det kan skilja en del mellan olika vågar och uppköpare. Det behöver inte alls betyda att vågen är manipulerad. Men gå till flera uppköpare för att se om vikten skiljer sig åt.
  • Kolla avgiften. En del gulduppköpare kan ha ett högt grampris, men samtidigt ta ut en avgift för att värdera ditt smycke. Ha med det i beräkningen när du jämför priser.
  • Glöm inte stenarna. Smycket du tänker sälja kanske har stenar eller pärlor som kan vara värda mer än guldet. Vänd dig till flera uppköpare för att värdera.
  • Följ dagspriset. På www.guldcentralen.se uppdateras guldpriset dagligen. Där ser du också grampriset i kr.

Källa:Smycken & Klockor/Expressen