Fonder Cirka 90 000 premiepensionssparare sitter fast i sina Rysslandsfonder och riskerar nu att förlora tiotusentals kr, rapporterar TT.

Först förbjöd Ryssland utländska investerare att sälja innehav på Moskvabörsen. Strax därefter stängdes börsen helt och har nu varit stängd sedan den 25 februari. Det är oklart när den kommer att öppna igen och under tiden sitter spararna fast i sina Rysslandsfonder utan möjlighet att sälja.

Innan Moskvabörsen stängde hade 90 000 premiepensionssparare andelar i Rysslandsfonder med ett sparkapital på i snitt 55 000 kr, rapporterar TT.

Nu är värdet minst sagt osäkert. Flera ryska bolag som också är noterade i London fick se aktiekurserna falla över 90 procent innan även Londonbörsen stoppade handeln.

Risken är alltså stor att svenska sparare som sitter fast i fonderna får se sina fondandelar bli närmast värdelösa när handel öppnar igen. När det kan ske är dessutom högst oklart.

– Det är fortsatt stängt och låst. Det krävs två saker för Rysslandsfonderna, dels att börsen öppnar, och dels att det finansiella systemet tillåter det flöde som behövs för att kunna köpa och sälja för utländska placerare, säger Erik Fransson på Pensionsmyndigheten till TT.