Ryssaktien som står ut från mängden

Publicerad 2014-05-14 12:25

Analys Nästan alla svenska bolag med exponering mot öst är rena lottsedlar. Ett undantag är investmentbolaget som klarat krisen bättre än de flesta.

Vostok Nafta framstår som det kanske enda bra alternativet för direktinvesteringar i ryska aktier. Första kvartalet innebar förvisso en förlust, vilket inte säger mer än att förvaltningsbolagets aktieportfölj minskade 12 procent i värde.

Substansvärdet var 38,11 kr per aktie per den 30 april, vilket innebär att bolaget inte handlas med rabatt utan med en premie på 11 procent. En förklaring till premien kan vara Vostok Naftas återköp av aktier för 114 miljoner dollar. Mer återköp planeras och då kassan på 200 miljoner dollar utgör nästan 40 procent av portföljen finns det resurser kvar.

En annan förklaring är att de båda snabbväxande portföljinnehaven annonsbolaget Avito och kreditkortbolaget Tinkoff hittills klarat sig undan en hel del politisk oro. Med det sagt kan de förstås i värsta fall komma att drabbas av regleringar av webben respektive banksektorn, även om den vikande ryska konjunkturen är det mest direkta hotet i närtid.

De flesta andra aktier som handlas på svenska börslistor och som har mer eller mindre all exponering mot Ryssland med omnejd är rena lottsedlar. Jordbruksbolagen Black Earth Farming, Agrokultura och Trigon Agri har alla en svajig historik. Främst Trigon med verksamheter i centrala och östra Ukraina samt ännu lite längre österut på rysk mark med hög politisk risk.

Skyhög chansfaktor får du även i oljeaktier som Shelton Petroleum, Petrogrand, Selena Oil & Gas, som alla har verksamheten i Ryssland. Allra högst politisk risk just nu har branschkollegan Misen Energy, som fick problem med sin gasförsäljning i Ukraina redan ifjol. Årets politiska händelser i landet lär inte ha gjort turerna kring det statliga avräkningssystemet mindre komplicerade.

Även om belöningen kan bli stor om du går mot strömmen innebär ryska lottsedlar en enorm risk. Höga risker kompenseras bäst med låg eller obefintlig andel i portföljen.