Affär Kinesiska streamingplattformen Huya köper en minoritetsandel i ESL som är världens största e-sportsföretag och ägs av MTG. Beskedet har fått MTG:s aktie att rusa på börsen.

Huyas investering i ESL uppgår till 30 miljoner dollar motsvarande en värdering på hela ESL (enterprise value) om 425 miljoner dollar.

”Vi är väldigt glada att kunna offentliggöra det här avtalet för ett för oss viktigt strategiskt partnerskap med Huya. I Huya har vi en stark partner som kan lägga grunden för en framgångsrik expansion av ESL:s erbjudande till den starkt växande kinesiska marknaden för gaming och esport”, citeras MTG:s vd Jørgen Madsen Lindemann.

ESL och Huya planerar att starta lokala e-sporttävlingar i Kina som kopplas till den globala ESL-kalendern. Den kinesiska e-sportmarknaden väntas generera intäkter på 210 miljoner dollar under 2019 och därmed gå om Västeuropa som den näst största regionen globalt i termer av intäkter.

Värderingen en bättre indikation av värdet på e-sport

Värderingen av ESL i samarbetsavtalet med den kinesiska streamingplattformen Huya ger en bättre indikation av värdet på e-sport i dag än vad den senaste tidens aktiekurs har gjort.

Det menar MTG:s ir-chef Lars Torstensson enligt vad han säger till Nyhetsbyrån Direkt.

Huyas investering i ESL om 30 miljoner dollar motsvarar en värdering på hela ESL (enterprise value) om 425 miljoner dollar, närmare 4,2 miljarder kronor. Till fredagens stängningskurs, innan samarbete offentliggjorts, hade hela MTG ett börsvärde på 5,1 miljarder kronor. Noterbart är MTG vid halvårsskiftet hade en nettokassa på cirka 2 miljarder kronor, en summa man måste dra ifrån börsvärdet för att komma fram till ett enterprise value.

Men någon redovisningsmässig uppvärdering av MTG:s portföljbolag Turtle Entertainment, som innefattar ESL, ligger inte i korten.

”Nej, det här är en dagsvärdering. Vi har haft en förhållandevis rörlig aktie den senaste tiden och vi tycker väl att den mer representerar vad värdet i dag är på e-sport”, säger Lars Torstensson till Direkt.

Inom samarbetet kommer de båda bolaget att driva sina respektive varumärken på den kinesiska marknaden, där ESL kommer att producera e-sportturneringar.

”Vi behåller våra varumärken och jobbar med att utveckla dem inom respektive sektorer. Huya, som har Tencent som finansiär, försätter att driva sitt varumärke inom strömmande media medan vi fortsätter att driva vårt varumärke ESL när det kommer till e-sportturneringar. Sedan består samarbetet i att Huya får exklusiv tillgång till innehåll producerat på våra turneringar i Kina”, säger Lars Torstensson som inte vill avslöja när bolaget räknar med att se intäkter från samarbetet.

MTG:s aktie hade vid klockan 10.15 stigit med 19 procent till strax under 90 kronor på Stockholmsbörsen i spåren av måndagens nyhet. Aktien har varit förhållandevis högt blankad under den senaste tiden.

Chatt
Hernhag: Fyra tillväxtaktier som levererar 2020Och fyra bolag att månadsspara i under tio år
Börsen
Surt avslut på veckan
Aktie
Arnhult köper drygt 8 procent av Sportamore
Räntan
Riksbanken: Går inte utesluta negativ ränta i framtidenIngves: Ingen brådska höja räntan
21/2
Trading Direkt: Om Powercell och coronavirus
Foto: Johan Nilsson/TT
Deklarationen
Flest fel vid reseavdrag och bostadsförsäljningStaten tappar 5,3 miljarder på skattefelen
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Foto: Shutterstock
Placeringar
Coronaviruset driver upp guldpriset till sjuårshögstaSilver och palladium följer guldet uppåt
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Aktie
Kursen 159 kr i Storytels emission
Rapport
Boozt bättre på alla punkter
Foto: Alimak
Rapport
Sämre än väntat för Alimak
Asien
Blandat i Asien – men uppåt i Fastlandskina
Foto: AP/TT
Wall Street
Nedåt på Wall Street efter ny coronaoro
Foto: istockphoto
Fonder
Rekordköp av techfonderKöpen sju gånger större än ifjol
Aktie
Tysk artikel fick Powercell att rasa
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Fjärde kvartalet: Fortsatt ökning av sålda bostäder
Sparande
SCB: Kraftigt minskande sparande
Rapport
Lundbergs höjer utdelningen
Spara
Nu stiger sparräntorna
Analyser
Här är torsdagens färska köprekar
Train Alliance går som tåget i börsdebutenAktien steg 30 procent i inledningen
Placeringar
Två aktier att köpaOch två att vänta med
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Rapport
Starkt resultat från Engelska skolan
Bopriser
SBAB: Bopriserna står stilla i två år
Foto: Shutterstock
Rapport
Sinch: Höjde bruttoresultatet med 42 procent