Affär Kinesiska streamingplattformen Huya köper en minoritetsandel i ESL som är världens största e-sportsföretag och ägs av MTG. Beskedet har fått MTG:s aktie att rusa på börsen.

Huyas investering i ESL uppgår till 30 miljoner dollar motsvarande en värdering på hela ESL (enterprise value) om 425 miljoner dollar.

”Vi är väldigt glada att kunna offentliggöra det här avtalet för ett för oss viktigt strategiskt partnerskap med Huya. I Huya har vi en stark partner som kan lägga grunden för en framgångsrik expansion av ESL:s erbjudande till den starkt växande kinesiska marknaden för gaming och esport”, citeras MTG:s vd Jørgen Madsen Lindemann.

ESL och Huya planerar att starta lokala e-sporttävlingar i Kina som kopplas till den globala ESL-kalendern. Den kinesiska e-sportmarknaden väntas generera intäkter på 210 miljoner dollar under 2019 och därmed gå om Västeuropa som den näst största regionen globalt i termer av intäkter.

Värderingen en bättre indikation av värdet på e-sport

Värderingen av ESL i samarbetsavtalet med den kinesiska streamingplattformen Huya ger en bättre indikation av värdet på e-sport i dag än vad den senaste tidens aktiekurs har gjort.

Det menar MTG:s ir-chef Lars Torstensson enligt vad han säger till Nyhetsbyrån Direkt.

Huyas investering i ESL om 30 miljoner dollar motsvarar en värdering på hela ESL (enterprise value) om 425 miljoner dollar, närmare 4,2 miljarder kronor. Till fredagens stängningskurs, innan samarbete offentliggjorts, hade hela MTG ett börsvärde på 5,1 miljarder kronor. Noterbart är MTG vid halvårsskiftet hade en nettokassa på cirka 2 miljarder kronor, en summa man måste dra ifrån börsvärdet för att komma fram till ett enterprise value.

Men någon redovisningsmässig uppvärdering av MTG:s portföljbolag Turtle Entertainment, som innefattar ESL, ligger inte i korten.

”Nej, det här är en dagsvärdering. Vi har haft en förhållandevis rörlig aktie den senaste tiden och vi tycker väl att den mer representerar vad värdet i dag är på e-sport”, säger Lars Torstensson till Direkt.

Inom samarbetet kommer de båda bolaget att driva sina respektive varumärken på den kinesiska marknaden, där ESL kommer att producera e-sportturneringar.

”Vi behåller våra varumärken och jobbar med att utveckla dem inom respektive sektorer. Huya, som har Tencent som finansiär, försätter att driva sitt varumärke inom strömmande media medan vi fortsätter att driva vårt varumärke ESL när det kommer till e-sportturneringar. Sedan består samarbetet i att Huya får exklusiv tillgång till innehåll producerat på våra turneringar i Kina”, säger Lars Torstensson som inte vill avslöja när bolaget räknar med att se intäkter från samarbetet.

MTG:s aktie hade vid klockan 10.15 stigit med 19 procent till strax under 90 kronor på Stockholmsbörsen i spåren av måndagens nyhet. Aktien har varit förhållandevis högt blankad under den senaste tiden.

Bostad
Hemnet spår stigande bopriser 2020Men förändringarna blir små
Analyser
Här är måndagens analyser
Pension
Många förbereder inte ekonomin inför pensionen
Börsen
Uppåt på börsen - men Electolux och Hexagon pressas
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Kepler: Köpläge i Electrolux efter vinstvarningenAktien rasar på börsen
Krönika
Hernhag: Ta nästa börssmäll rätt
Aktietips
Di: Köp högriskaktien Smart Eye
Aktie
Tre fjärdedelar av emissionen tecknades
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Vinstvarning från Electrolux
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktie
Sen Black Friday stökar till H&M:s försäljning
Insider
Rollén dumpar halva innehavet i Hexagon
Asien
Blandad utveckling i Asien
Handelskriget
USA: Då skrivs handelsavtalet på
Aktier
De 20 bästa aktierna enligt den "magiska formeln"
13/12
Trading Direkt: Teknisk analys av OMXS30
Chatt
Hernhag: Fem bolag jag tror på inför 2020"Bolaget det trots tillväxten inte är för sent att köpa"
Analys
DNB: Storytels potential större än vad värderingen antyderInleder bevakning med köprekommendation
Analys
Pareto: Kursnedgång i Assa Abloy motiverar höjd rekommendation
Foto: istock
Marknadsutblick
Ålandsbanken fortsätter övervikta USA
Analys
DNB: Därför är det köpläge i Bonava
Låna
Unga har usel koll på lånHälften vet inte vad ett blancolån är
Analys
Analys: Autolivs starka orderbok ger bättre marginaler"Hög lönsamhet och bättre kassaflöde"
Fonder
Sparekonomen: Nysparandet i miljöfonder 20 gånger större i år
Aktietips
Två heta köptips - och två aktier du kan strunta i
Bostad
Nyproduktion säljs allt närmare inflyttning