Börs Den kurspressade norska Rec Silicon, som är en underleverantör till solkraftsindustrin, rusade över 50 procent i Oslobörsens öppning på torsdagen när investerare prisade in en återupptagen tillgång till kinesiska marknader efter onsdagens handelsavtal mellan USA och Kina.

REC Silicon, som har anläggningar i USA, hoppas nu få en större tillgång till den kinesiska marknaden för polykisel. Handelsavtalet kommer nämligen förbättra möjligheterna för amerikanska producenter, enligt koncernchefen Tore Torvund. Kina har nu förbundit sig att köpa amerikanskt polykisel.

Bolaget understryker i ett öppet brev, som skrivits tillsammans med två amerikanska aktörer, att det är av yppersta vikt att amerikanska myndigheter stärker upp kopplingar i värdekedjan.

”Det är mycket positivt att amerikanska myndigheter erkänt värdet av den amerikanska polykiselindustrin. Utestängandet från den globala marknaden för polykisel de senaste åren har kostat USA högavlönade arbetstillfällen och miljarder dollar i investeringar”, säger Rec Silicons vd Tore Torvund.

Bolaget såg sig i juli ifjol tvunget att stänga en fabrik i Moses Lake, Washington på grund av kinesiska tullar.

”Även om förutsättningarna för affärer i Kina på polykiselområdet nu delvis återställs och förbättrar förutsättningarna för amerikanska producenter så är det mycket viktigt att USA:s myndigheter fortsätter att förstärka kritiska länkar i solpanelstillverkningens värdekedja”, säger Tore Torvund.

 

Bild: Rec Silicons aktiekurs under det senaste året

image

Bildkälla: Infront