Folk samlas utanför ett växlingskontor i Istanbul för att se aktuella växelkurser.

Placera Hyperinflation, valutakollaps och tjurrusning på aktiemarknaden beskriver den nuvarande situationen i Turkiet. Privatsparare som funderar på att köpa turkiska aktiefonder efter kursrallyt ska ha med sig att det är en mycket riskfylld placering, enligt Emre Akcakmak, senior rådgivare på fondbolaget East Capital.

Den turkiska regimen med president Recep Tayyip Erdoğan i spetsen har försatt landet i en djup ekonomisk kris. Turkiets centralbank har inte kunnat tygla inflationen, som nu härjar utom kontroll efter att ha rusat från 20 till 80 procent under det senaste året, vilket slagit hårt mot befolkningen. Landets valuta, liran, har kollapsat och bara i år rasat 26 procent i förhållande till den amerikanska dollarn.

Samtidigt tjurrusar den turkiska aktiemarknaden. Hittills i år är Istanbulbörsen upp 70 procent i lokal valuta respektive 23 procent räknat i dollar, vilket gör den till en av de bästa globalt.

Det finns dock en enkel förklaring till den bisarra situationen, säger Emre Akcakmak, senior rådgivare på fondbolaget East Capital, till Privata Affärer.

– Börsen har inte gått upp trots hyperinflationen utan på grund av den, säger han.

I takt med att alternativen för att skydda sig mot den värdeförstörande inflationen blivit färre har
lokalbefolkningen sökt sig till aktiemarknaden i hopp om att försvara sina besparingar, enligt Emre Akcakmak.

– Hos banken kan man få en årlig ränta på 20 procent på sitt sparkonto, men det räcker inte när inflationen ligger på 80 procent. Gemene man har då köpt aktier, som generellt är ett bra inflationsskydd. Den här börsuppgången har drivits av vanliga människor, säger han.

De mer välbärgade delarna av befolkningen har även köpt andra tillgångar, framför allt fastigheter men även bilar. Rusningen till fastigheter syns inte minst på bostadspriserna, vilka fördubblats på ett år, tillägger Emre Akcakmak.

Dessutom kapade centralbanken nyligen styrräntan med 100 punkter till 13 procent. Beslutet riskerar att förlänga den kedjeeffekt som drivit börsuppgången, fortsätter han.

– Lägre styrräntor innebär att privatpersoner får sämre avkastning på sina sparkonton, ökade inflationsförväntningar och att liran försvagas ytterligare. Vad gör man då? Jo, man köper aktier. Det är det enklaste sättet att skydda sitt kapital, säger Emre Akcakmak

Trots året enorma kursuppgång har Istanbulbörsens värdering fallit tillbaka. Baserat på bolagens förväntade vinster för i år handlas nu aktiemarknaden i stort till ett p/e-tal på 4,6, vilket kan jämföras med 5,6 i början av året.

Det beror på att bolagens vinstutsikter justerats upp, men det handlar helt och hållet om dopade siffror, enligt East Capitals seniora rådgivare.

– För de inhemska bolagen har vinsterna blåsts upp av inflationen eftersom de kan driva igenom prisökningar. Samtidigt har lirans försvagning inneburit kraftigt ökade vinster för de exporterande bolagen, säger Emre Akcakmak.

Utvecklingen i Turkiet är enligt honom ett typexempel på vad som händer i länder som drabbas av hyperinflation.

– På så sätt är den här situationen väntad. Vi har tidigare sett det i Argentina och Iran, efter de amerikanska sanktionerna, säger Emre Akcakmak.

Hittills har utländska investerare hållit sig undan när Istanbulbörsen rusat. Det inhemska ägandet befinner sig nu på den högsta nivån på nästan tjugo år.

Men under de senaste två veckorna har det skett en förändring då det varit ett visst inflöde av utländskt kapital på aktiemarknaden, enligt Emre Akcakmak.

– Det är svårt att förklara varför. Vissa ser förmodligen potential till kortsiktiga vinster genom att satsa på en fortsatt hög inflation. Men vi talar inte om några långsiktiga strategiska investerare utan det handlar troligtvis om olika hedgefonder, säger han.

I listan över årets bästa fonder finns ett antal turkiska aktiefonder i toppen. Många svenska småsparare lockas kanske av den historiska utvecklingen och funderar på att köpa in sig i fonderna.

Emre Akcakmak konstaterar dock att det inte finns något långsiktigt investeringscase i Istanbulbörsen för tillfället.

– Just nu är det äventyrliga investerare med stor riskaptit som går in på den turkiska marknaden, säger han.

Tabell: Utveckling för Turkietfonder och Turkiet-ETF:er sedan årsskiftet:

Namn i år (%)
HSBC GIF Turkey Equity AC 56,0
BNP Paribas Turkey Equity Classic R 42,2
Lyxor MSCI Turkey UCITS ETF  34,9
iShares MSCI Turkey UCITS ETF 25,2
HSBC MSCI Turkey UCITS ETF 20,8

Källa: Avanza 22/8