Aktier Bussbolaget Nobina kastas ut för att ge plats åt bilkedjan Mekonomen i den senaste uppdateringen av Swedbanks fokusportfölj.

Enligt Swedbanks placeringssajt Aktiellt är bankens ”fokusportfölj” i dagsläget sektormässigt balanserad. Innehaven är främst bolag som gynnas av en fortsatt sekventiell återhämtning i ekonomin och ett återöppnande av samhället, samt bolag där det finns ett starkt värderingsstöd och en god omvärderingspotential.

I tisdagens uppdatering kastas alltså Nobina ut och ersätts av Mekonomen. Analyshuset Kepler Cheuvreux, som ansvarar för Swedbanks aktieanalys, ser Mekonomen som den ledande bildelskedjan i Norden med egen grossistverksamhet, butiker och anslutna verkstäder.

”Marknaden för bildelar är ytterst stabil, men såväl bilpark som antal körda kilometer förväntas successivt öka det kommande årtiondet i de nordiska länderna, varför viss strukturell tillväxt föreligger. Dessutom väntas tillväxten på servicemarknaden nu även öka den närmast kommande tiden, drivet av en åldrande bilpark och då bilkörning, i spåren av covid-19, favoriserats framför kollektivtrafik”, skriver analytikern.

Dessa trender lär gynna Mekonomen, menar analytikern och fortsätter:

” Med en strukturell tillväxt, låga investeringsbehov, samt möjlighet till ytterligare effektiviseringar av verksamheten, ser vi en stabil vinsttillväxt framöver”.

Aktien handlas just nu till P/E 10,8 2022e vilket är lägre än jämförelsebolag, konstaterar Kepler Cheuvreux. Rekommendationen är köp med riktkursen 190 kr vilket innebär en uppsida på 17,9 procent jämfört med måndagens slutkurs.