ROCHE: HEMLIBRA-FÖRSÄLJNINGEN ÖKADE 27% 2022

2023-02-02 07:19:26

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Schweiziska läkemedelsbolaget Roche redovisar en omsättningstillväxt på 2 procent till 63,3 miljarder schweizerfranc för helåret 2022. Resultatet per aktie i kärnverksamheten steg med 5 procent till 20:30 schweizerfranc.

Det framgår av bokslutskommunikén från läkemedelsbolaget där bolaget föreslår en ökad utdelning om 9:50 schweizerfranc.

Läkemedelsförsäljningen ökade med 2 procent till 45,6 miljarder schweizerfranc. Hemofililäkemedlet Hemlibra hade en total försäljning på 3,8 miljarder schweizerfranc under 2022, en ökning på 27 procent. Försäljningen av Hemlibra fortsatte att visa på imponerande tillväxt, speciellt i USA och Europa, skriver Roche. Hemlibra konkurrerar med svenska Sobis preparat Elocta.

På grund av den skarpa nedgången i försäljningen av covidprodukter på cirka 5 miljarder schweizerfranc räknar Roche med en minskning i koncernens försäljning 2023 med låga ensiffriga tal. Exklusive covidförsäljningsnedgången räknar Roche med "solid underliggande försäljningstillväxt i båda divisioner (Pharmaceutical och Diagnostics, reds anm.)", heter det.

Resultatet per aktie för kärnverksamheten 2023 väntas utvecklas i stort sett som försäljningsnedgången. Roche räknar med att fortsätta öka utdelningen i schweizerfranc.

Alla referenser till tillväxt i texten avser tillväxt i konstant valuta.Direkt-SE