Aktie Elbilstillverkaren Teslas aktie steg med över 740 procent under 2020, men det stannar inte där, aktien kan komma att dubblas från nuvarande nivåer. Det sade riskkapitalföretaget Social Capitals vd och grundare, Chamath Palihapitiya, i en intervju med CNBC på torsdagskvällen.

”Den stora förändringen som kommer är för allmännyttiga kraftföretag (utilities). Det finns tusentals miljarder dollar i obligationer, driftsinvesteringar och värden inom energiinfrastrukturen i världen som kommer att vända upp och ned”, säger Chamath Palihapitiya som tror att Teslas aktie kommer att dubblas eller tredubblas i värde när detta sker.

Vissa andra analytiker och förvaltare som också har en mycket positiv syn på Tesla bedömer att elbilstillverkaren har mer att ge i samband med att en demokratiskt kontrollerad kongress underlättar framtagandet av nya policys som stödjer förnybara energikällor, skriver CNBC.

”Slåss mot klimatförändringarna”

Tesla-aktiens kraftiga uppgångar under det senaste året har medfört att bolagets vd och delägare, Elon Musk, nu har gått om Amazons Jeff Bezos som världens på pappret rikaste person.

”Världens rikaste person bör vara någon som ser till att lösa och slåss mot klimatförändringarna. Verkligheten är som sådan att Tesla är ett distribuerat energiföretag. Bolaget tar sig an frågeställningar om hur man kan utnyttja, förvara och använda energi på ett sätt som tillåter för människor att vara produktiva/…/”, sade Chamath Palihapitiya.

Varnar för skyhög värdering

Teslas kraftiga kurslyft har gjort att flera marknadsaktörer har skeppat ut varningar för att aktien har en skyhög värdering, men Chamath Palihapitiya antyder att investerare ska följa entreprenörer som gör viktiga förändringar för världen.

”Det här är en person som konsekvent har varit en av de viktigaste entreprenörerna i världen – varför satsa emot honom?”, sade Social Capital-chefen.

I torsdags stängde Tesla-aktien på 816 dollar, vilket motsvarade ett avancemang om nästan 8 procent för handelsdagen. Vid lunchtid på fredagen var aktien upp ytterligare 3,7 procent i den amerikanska förhandeln.

 

Graf: Aktieutveckling Tesla från januari 2020 till i dag

image

Bildkälla: Infront