Prism-skandalen kan rädda småbolaget

Publicerad 2013-06-20 08:33

Aktieanalys Ökad oro för övervakning på nätet kan hjälpa det lilla IT-säkerhetsbolaget att komma på fötter igen. Aktien är värd att hålla ögonen på framöver.

Uppgifterna om att amerikanska staten ska ha övervakat stora webbsajter sätter fokus mot IT-säkerhetsbranschen. Den ständiga kursförloraren Cryptzones datasäkerhetsprodukter för skydd mot läckage och insyn av digital information kan komma att gynnas av den ökade oron för övervakning och spioneri på nätet.

Den efterfrågan kommer i så fall lägligt för Cryptzone, vars första kvartal var en katastrof. Förlusten på 10,3 miljoner var klart större än intäkterna 6,4 miljoner kr. Det egna kapitalet var dessutom negativt och en nyemission avslutas i dagarna för att rädda bolaget undan konkurs.

Nyemissionen är garanterad och tillför 34 miljoner kr före emissionskostnader. Teckningsperioden är slut den 24 juni.

Ljuspunkter är att flera avtal tecknades under första kvartalet, de flesta gällde säkerhetslösningen eCollaboration. Cryptzone har sedan ifjol omorganiserat och fokuserat produktutbudet mot i första hand mot Microsofts snabbväxande program Sharepoint.

Efter nyemissionen blir börsvärdet cirka 70 miljoner kr, vilket är högt om inte tillväxten tar fart. Finanserna kommer att vara bra, men Cryptzones historik är avskräckande. Med lite tur är det värsta ändå över för IT-bolaget som nu hoppas på en turn around.

För de allra flesta placerare är det bäst att avvakta och på avstånd hålla koll på utvecklingen ett tag till.