Stor rasrisk för byggaktier

Publicerad 2011-11-25 12:51

Det ser fortsatt mörkt ut för byggaktierna Skanska och Peab. De påbörjade fallande trender i våras som sedan fortsatt. Peabs aktie kan komma att rasa ytterligare 40 procent.

VA varnade redan i man för rasrisk i byggbolagen Peab och Skanska. Skanskas aktie har sedan säljrekommendationen i maj fallit med 19 procent och Peabs har fallit med 46 procent.

En paus i den fallande trenden initierades i augusti-september tillsammans med rekylen på börsen. Den är nu över, och det har blivit dags för en uppdatering av läget.

Skanska

Skanskas scenario spelas ut väl just nu. Aktien har alltså rört sig precis som vi målat ut i tidigare analyser. Rekylen på börsen är nu över, så även rekylen i Skanska. De senaste dagarnas fallande kurs är således början på nästa nedgångsfas.

Första målområde är 85 kronor, vilket sannolikt även kommer att brytas. Efter att stödområdet bryts är det momentumlagen som gäller. Det finns då ingen nivå längre ned att förlita sig på som stöd.

Den fallande trenden har återupptagits. Skanska kan nu alltså återigen säljas blankt, såvida man inte initierat korta positioner sedan tidigare.

Peab

Peab har redan återupptagit den fallande trenden. Stödet bröts redan förra veckan. Peab är således en av börsens svagaste aktier och leder nedgången tillsammans med ett par andra av de svagaste aktierna. Momentumlagen gäller nu, vilket betyder att det inte finns någon stödnivå kvar. Den gamla botten från 2008 gäller som riktmärke. Ned till 16 kronor i första hand alltså.

Peab kan med fördel säljas blankt, såvida man inte initierat korta positioner tidigare.

Tidigare analyser:

Rasrisk i byggaktier

Rasrisk i byggbranschen

Säljläge på byggaktier