Räntan Riksbankens ledamöter såg mer tillgångsköp som mest effektivt nu men utesluter inte en räntesänkning framöver. Det noterades vid Riksbankens penningpolitiska möte den 30 juni, enligt en sammanfattning av protokollet i ett pressmeddelande.

Ledamöterna noterade att det finns tecken på en början till återhämtning på flera håll, men osäkerheten om utvecklingen framöver är fortsatt mycket stor. Det finns risker för bakslag och långsiktigt negativa effekter på ekonomin och de omfattande åtgärder som vidtas av regeringar och centralbanker världen över är viktiga för den fortsatta återhämtningen.

Riksbankens åtgärder har bidragit till att hålla räntor låga och till att utlåningen till hushåll och företag fortsatt har hållits uppe.

”Men man betonade samtidigt att läget är fortsatt skört. Ledamöterna var därför överens om att genomföra ytterligare penningpolitiska åtgärder för att fortsatt hålla nere räntor och främja kreditgivningen och därigenom ge stöd åt återhämtningen och inflationen. Vikten av att upprätthålla förtroendet för inflationsmålet betonades”, står det.

Utökar tillgångsköpen

Till åtgärderna hör att utöka ramen för tillgångsköpen från 300 till 500 miljarder kr till och med juni 2021, att sänka räntorna och förlänga löptiden på den utlåning som görs till bankerna samt att lämna reporäntan oförändrad på noll procent.

Ledamöterna resonerade kring varför dessa åtgärder i dagsläget bedöms vara mer effektiva och verkningsfulla jämfört med en sänkning av reporäntan.

”De uteslöt samtidigt inte att räntan kan komma att sänkas om det bedöms vara verkningsfullt för att stödja inflationsutvecklingen och trygga förtroendet för inflationsmålet”, står det i protokollet.

Direktionen pekade samtidigt på finanspolitikens viktiga roll i hanteringen av krisen och framhöll att det finns gott om utrymme för kraftfulla finanspolitiska insatser.

”För tidigt blåsa faran över”

Åtgärderna för att stabilisera marknaderna har varit effektiva men det är för tidigt att blåsa faran över. Det sade riksbankschefen Stefan Ingves vid det penningpolitiska mötet den 30 juni, enligt protokollet från mötet.

”Även om vi nu vet mer om de kortsiktiga effekterna av pandemin och att konturer av en stabilisering kan ses, är det för tidigt att blåsa faran över”, sade han.

Därför är det viktigt att Riksbanken fortsätter att vidta åtgärder som håller räntor nere och stödjer kreditgivningen, åtgärder som i sin tur bidrar till att vi på sikt uppfyller inflationsmålet.

Det handlar om utökade tillgångsköp, mer generösa villkor i likviditetsfaciliteterna och utlåningsprogram, samt att de börjar köpa företagsobligationer. Åtgärderna borde ganska direkt bidra till att hålla nere räntenivån inom olika delar av den finansiella sektorn.

”Andra verktyg mer verkningsfulla”

Han sade också att andra verktyg än räntan i nuvarande läge är mer verkningsfulla.

”Tillsammans innebär dessa åtgärder en penningpolitik fullt inriktad på att försöka mildra de negativa effekterna av coronapandemin på svensk ekonomi, samtidigt som åtgärderna är i samklang med vårt inflationsmål”, sade han.

 

 

Podd
Börspanelen: Gott nytt börsår?
Foto: Shutterstock
Rapportsäsongen
Inför rapporterna: "Ljusning för industrin – dystert för tjänstebolagen""Överlag bra rapporter i fjärde kvartalet"
Rapporter
Nu drar rapportperioden igångHär är alla datum
Börsen
Avslutning nära nollstrecket
Foto: istock
Kryptovaluta
Trängsel i bitcoin oroar förvaltare
Foto: Magnus Gustavsson/PA
Analys
Analys: Telias förväntade sparprogram inleder ny era
Sektor
Storbankerna formaliserar polissamarbetet mot penningtvätt
Aktie
Lundin Energy får kraftigt utökade licenserFår 23 procent fler prospekteringslicenser
19/1
Trading Direkt om vaccin och börsrekord
Analyser
Här är tisdagens köprekar
Aktie
Swedbank återinför utdelning efter dialog med FI
USA
Yellen: USA måste agera stort med nästa stödpaket
Asien
Kinaoptimism lyfter Asiens börser
Räntan
Vice riksbankschef: Möjligt med räntesänkning trots pandemi
Foto: Gustav Sjöholm/TT
Affär
Uppgifter: SSAB:s storägare skeptiska till affär med Tata
Analys
Carnegie: Förvärv kan dubbla vinsten för Thunderfuls gamingsegmentInleder bevakning med köp
Analys
Arctic: Osäkert vad nästa trigger i Africa Energy blir
Analys
HSBC: Sämre utsikter på grund av ny covid-vågSlopar köprek för SAS
Analyser
Här är måndagens färska analyser
Placera
Hernhag: Tre potentiella aktiebubblor att se upp medHållbarhet och ESG på höga kursnivåer
Aktie
Balder fortsätter att öka i EntraSelins bolag äger nu över 20 procent
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Här är villkoren i MTG:s nyemission
Fem köpvärda aktierOch tre du kan vänta med
Aktie
Di: Ta hem vinsten i BooztBolaget kommer återgå till mer normal tillvaro
Aktietips
AFV sätter köp på SBB"Med viss bävan för marknadsutvecklingen"