Ledamöterna noterade att det finns tecken på en början till återhämtning på flera håll, men osäkerheten om utvecklingen framöver är fortsatt mycket stor. Det finns risker för bakslag och långsiktigt negativa effekter på ekonomin och de omfattande åtgärder som vidtas av regeringar och centralbanker världen över är viktiga för den fortsatta återhämtningen.
Riksbankens åtgärder har bidragit till att hålla räntor låga och till att utlåningen till hushåll och företag fortsatt har hållits uppe.
”Men man betonade samtidigt att läget är fortsatt skört. Ledamöterna var därför överens om att genomföra ytterligare penningpolitiska åtgärder för att fortsatt hålla nere räntor och främja kreditgivningen och därigenom ge stöd åt återhämtningen och inflationen. Vikten av att upprätthålla förtroendet för inflationsmålet betonades”, står det.
Utökar tillgångsköpen
Till åtgärderna hör att utöka ramen för tillgångsköpen från 300 till 500 miljarder kr till och med juni 2021, att sänka räntorna och förlänga löptiden på den utlåning som görs till bankerna samt att lämna reporäntan oförändrad på noll procent.
Ledamöterna resonerade kring varför dessa åtgärder i dagsläget bedöms vara mer effektiva och verkningsfulla jämfört med en sänkning av reporäntan.
”De uteslöt samtidigt inte att räntan kan komma att sänkas om det bedöms vara verkningsfullt för att stödja inflationsutvecklingen och trygga förtroendet för inflationsmålet”, står det i protokollet.
Direktionen pekade samtidigt på finanspolitikens viktiga roll i hanteringen av krisen och framhöll att det finns gott om utrymme för kraftfulla finanspolitiska insatser.
”För tidigt blåsa faran över”
Åtgärderna för att stabilisera marknaderna har varit effektiva men det är för tidigt att blåsa faran över. Det sade riksbankschefen Stefan Ingves vid det penningpolitiska mötet den 30 juni, enligt protokollet från mötet.
”Även om vi nu vet mer om de kortsiktiga effekterna av pandemin och att konturer av en stabilisering kan ses, är det för tidigt att blåsa faran över”, sade han.
Därför är det viktigt att Riksbanken fortsätter att vidta åtgärder som håller räntor nere och stödjer kreditgivningen, åtgärder som i sin tur bidrar till att vi på sikt uppfyller inflationsmålet.
Det handlar om utökade tillgångsköp, mer generösa villkor i likviditetsfaciliteterna och utlåningsprogram, samt att de börjar köpa företagsobligationer. Åtgärderna borde ganska direkt bidra till att hålla nere räntenivån inom olika delar av den finansiella sektorn.
”Andra verktyg mer verkningsfulla”
Han sade också att andra verktyg än räntan i nuvarande läge är mer verkningsfulla.
”Tillsammans innebär dessa åtgärder en penningpolitik fullt inriktad på att försöka mildra de negativa effekterna av coronapandemin på svensk ekonomi, samtidigt som åtgärderna är i samklang med vårt inflationsmål”, sade han.