Pandemin Coronapandemin har påverkat storföretagen kraftigt och situationen har försämrats exceptionellt snabbt. Företagen drabbas genom produktionsstörningar, minskad efterfrågan och finansieringssvårigheter. Det framgår av en intervjuundersökning som Riksbanken genomfört mellan den 12-28 februari. 31 företag med cirka 230.000 anställda ingår i undersökningen.

Den 4-6 mars respektive den 16-19 mars genomfördes dessutom telefonintervjuer med drygt 50 industri-, handels- och tjänsteföretag respektive drygt 60 industri-, bygg-, handels- och tjänsteföretag samt branschorganisationer, med anledning av coronavirusets utbrott och spridning.

”Det började som ett utbudsproblem, nu är det ett efterfrågeproblem”, skriver Riksbanken i ett citat från undersökningen.

Började stänga ner

Under förra veckan började delar av industrin att stänga ner fabriker i Sverige. Det berodde inte så mycket på att man hade problem att få tag på varor från Kina, produktionen där har börjat komma igång igen. Istället handlade det om de restriktioner i delar av Europa som förhindrar personal att komma till arbetsplatser och om stängda gränser som hindrar transporter.

Industrin skjuter också upp investeringar och underhåll av anläggningar, bland annat för att hålla kostnaderna nere. Det får effekter vidare ut i ekonomin genom att underleverantörer förlorar intäkter.

”Extremt stort tapp”

Reseföretag, hotell och restauranger rapporterar om ett extremt stort tapp i försäljning de senaste veckorna. Om situationen inte ändras snart befarar man att verksamheter behöver stängas ner. I kontrast till detta står dagligvaruhandeln som sett en kraftigt ökad försäljning, inte minst av konserver, toalettpapper och läkemedel. Även klädhandeln berättar om en tydligt minskad försäljning. Eftersom ledtiderna från Kina är ganska långa har de flesta hittills inte påverkats av leveransstörningar, men man väntar sig försenade leveranser framåt sommarsäsongen.

Handels- och tjänsteföretagen försöker på olika sätt minska sina fasta kostnader för att möta den lägre efterfrågan. Man förhandlar om hyror, har dragit ner på tillfällig arbetskraft och varslar fast anställda. Även fordonsindustrin rapporterar om personalneddragningar. Övriga industriföretag har ännu inte behövt minska antalet anställda men tror att man kommer behöva göra det framöver. Företagen är positiva till regeringens åtgärdspaket och utreder hur de kan använda sig av detta. Samtidigt uppger flera att mer krävs för särskilt utsatta branscher.

Svårt finansiera

Riksbanken noterar vidare att flera industriföretag anser att villkoren för finansiering och brist på likvida medel ses som det största problemet. Och givet turbulensen på finansmarknaderna är det svårt att finansiera sig genom att ge ut företagscertifikat eller obligationer.

”Det finns ett stort behov av lån för att överbrygga den akuta perioden samtidigt som bankernas upplevs vara överlastade med förfrågningar. Storföretagen är framför allt oroliga för hur kunder och underleverantörer kommer att påverkas. De mest utsatta branscherna upplever det samtidigt som svårast att få lån av bankerna”, skriver Riksbanken.

 

Foto: istockphoto
Bostad
Rekordstor uppgång i boprisförväntningar
Börsen
Minusstängning avslutade börsveckan
Sektor
Barclays höjer riktkurserna för svenska verkstadsbolag"Ljusare utsikter i verkstaden"
Foto: Shutterstock
Pandemin
Europa öppnar – men bilsemester kan skapa problem"Ta med Gröna kortet om du kör bil"
Insiders
Insiders som gjort affärer efter midsommar
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Foto: Shutterstock
Börsen
Disciplinnämnden avnoterar Italeaf från First North
Foto: Shutterstock
Pandemin
Experterna: Svag konsumtion i sommar trots hemester"Särskilt dystert för hotell och restauranger"
Insiders
Stefan Persson fortsätter tanka H&MAktien stiger på börsen
Spara
Bratt skickar film till alla i finansutskottet"ISK utestänger många privatsparare från emissioner"
3/7
Trading Direkt om finanspolitiken
Sektor
Undersökning: Fastighetsbolagen tror på bättre kreditmarknad"Stark återhämtning i närtid"
Aktie
SBB i norsk miljardaffär
Asien
Asien: Uppåt på stark statistikUppåt i Hongkong trots säkerhetslagarna
Foto: AP/TT
Wall Street
New York: Uppgången avtog mot slutet
Foto: Shutterstock
Outlook
Amundi: Fyra sektorer i fokus under återhämtningenAtt investera under en ”avfrostningscykel”
Krönika
Chefredaktören: Så drabbas din pension av viruset
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens färska köprekar
Foto: Magnus Ström / Scandinav
Elpriset
Nytt elprisrekord i juni"Lägsta i historien"
Foto: istockphoto
Sektor
FN: Internationell turism har nästan upphört"Enorma globala förluster"
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Astra Zeneca faller efter försenade covid-tester
Foto: isockphoto
Råvaror
Goldman Sachs: Efterfrågan på olja återställs 2022
Foto: Shutterstock
Räntan
SBAB: Kan bli svårt undvika sänka räntan till minus igen
Analys
Deutsche: "Mycket attraktiva tillväxtmöjligheter""Handlas till historiskt låga värderingsmultiplar"
Pandemin
FED: Enighet om fortsatta stimulanser"Ny konkursvåg ökar risken för finanskris"