Riksbanken noterar i den färska årliga undersökningen ”Så betalar svenskarna 2020” att kontantanvändningen är på lägsta nivån hittills, samt att förberedelserna för e-kronan nu också avser ett Swish-liknande digitalt riksbankupprättat system.

Riksbankens noteringar och framförda åsikter i rapporten liknar i mångt och mycket de som också går att hitta i rapporten från 2019, men någon Riksbankinitierad Swishtjänst nämndes inte då.

”Färre än 10 procent betalar kontant”

Mindre än en tiondel av alla betalningar sker med kontanter i svenska samhället, som i högre grad än medborgare i princip samtliga världens andra länder anammat kort- och den digitala transaktionstjänster som storbankernas Swish. Den kontantlösa utvecklingen kan konstateras ha förstärkts sedan pandemin kom in i bilden, noterar Riksbanken.

Arbetet med att ge ut digitala kontanter – så kallade e-kronor – har varit pågående sedan 2016 då vice riksbankschef Cecilia Skingsley blev en pionjär på området genom att sätta ljus på den inte helt okontroversiella idén.

Kontantras sedan swish lanserades

Utvecklingen har skett parallellt med kryptovalutornas, och med dem idéer om de decentraliserad digitalfinansernas, framväxt i form av bland annat bitcoin. Men centralbanksstödda digitala valutor är närmast dess motsats, med enda likhet att världsstaterna nu ger sig ut i samma cyberrymd som garant för digitala kontanter i takt med den minskande kontantanvändningen.

Rapporten gör gällande att andelen svenskar som befattat sig med kontanter den senaste månaden rasat från 92 procent 2012 (året då Swish introducerades reds anm) till 50 procent 2020.

Svenskarna betalar alltså klart oftare med Swish än med kontanter, enligt undersökningen, där det framgår att 75 procent nyttjat den digitala transaktionsappen.

Äldre lockas till swish under pandemin

”Även äldre personer har börjat swisha mer under pandemin. Andelen kontaktlösa betalningar i butiker har också ökat i samband med att gränsen för kontaktlösa betalningar i april höjdes från 200 kronor till 400 kronor”, skriver Riksbanken.

Arbetet med e-kronan har också nu utvidgats internationellt för att också möjliggöra ett gränsöverskridande transaktionssystem för digitala kontanter. Flera andra centralbanker som Europeiska centralbanken ECB, amerikanska Federal Reserve och brittiska Bank of England har startat liknande digitala projekt.

”Vissa grupper i samhället har dock svårt att klara sig utan kontanter. Till exempel uppger över hälften av alla personer över 65 år att de är negativa till att kontantanvändningen minskar. Riksbanken tycker att de som vill använda kontanter ska kunna fortsätta att göra det. Det är också nödvändigt att betalningar i Sverige fortsätter fungera under tider av kris och höjd beredskap”, skriver den svenska centralbanken.

 

Vill du höra mer om Riksbankens pionjärprojekt inom digital centralbanksvaluta och hur coronakrisen blivit en katalysator för e-kronans framväxt? Lyssna på senaste avsnittet av Nyhetsbyrån Direkts podcast FollowTheMoney: Anarkokapitalisterna, krisen och kryptodrottningen på Brunkebergstorg. Avsnittet finns tillgängligt på alla podcastappar, bland annat <i>Spotify</i>.

 

Placera
Aktiechefen: Risken för rekyl har ökatKan ge bra köplägen närmaste veckorna
Börsen
"Aktiemarknaden har tillräcklig medvind för att stå emot forumhaussen"Men Landeborn ser andra orosmoln
Börsen
Ännu en stark börsdag
Analyser
Här är tisdagens färska köprekar
Sektor
Danske: Rädslan för kontorsdöd överdriven"Effekterna av hemarbetet blir inte drastiska"
Foto: istockphoto
Placeringar
Här är Handelsbankens utdelningsfavoriter"God utdelningskapacitet i många bolag"
Köptips
Affärsvärlden: Teleoperatören med 25 procents uppsida
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Rapport
SKF starkare än väntatHöjer utdelningen till 6,50 kr
Pandemin
Ingves: Kan behövas ytterligare finanspolitiskt stöd"Viktigt att undantag i amorteringskravet förblir tillfälliga"
2/2
Trading Direkt: Eric Strand och Tobbe Rosén om silver
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Bopriserna ökade i hela landet i januari
Insiders
Insiders som handlat aktier efter rapporterna
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Bättre på alla punkter för ElectroluxDelar ut 8 kr
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Rapport
Tele2 strax över förväntanMen ingen extrautdelning
Foto: Richard Drew/AP/TT
Aktie
Spotify höjer priserna
Aktie
Omvänd vinstvarning från Boozt
Krönika
Hernhag: Viktigare än någonsin med bra investeringar
Placera
Chefsstrategen: Räkna med uppgång upp till 15 procent i årNordea fortsätter övervikta aktier
Placera
Förvaltaren: Investerare underskattar risk från låga räntor
Sverige
Oxford: Stark data gör nya lättnader mindre sannolika"Svenska ekonomi fortsatt relativt stark"
Foto: Copyright (c) 2015 Shutterstock. No use without permission.
Bostad
Säljarnas fördel på bomarknaden
Aktie
Ny högsta-rekommendation för Tesla
Foto: Suvad Mrkonjic/TT
BNP
SCB: Sveriges tillväxt lägre än väntat
Balder ökar ytterligare i EntraSelin: Ingenting har ändrats
Foto: istockphoto
Analyser
Här är måndagens många nya köprekar