Riksbanken noterar i den färska årliga undersökningen ”Så betalar svenskarna 2020” att kontantanvändningen är på lägsta nivån hittills, samt att förberedelserna för e-kronan nu också avser ett Swish-liknande digitalt riksbankupprättat system.

Riksbankens noteringar och framförda åsikter i rapporten liknar i mångt och mycket de som också går att hitta i rapporten från 2019, men någon Riksbankinitierad Swishtjänst nämndes inte då.

”Färre än 10 procent betalar kontant”

Mindre än en tiondel av alla betalningar sker med kontanter i svenska samhället, som i högre grad än medborgare i princip samtliga världens andra länder anammat kort- och den digitala transaktionstjänster som storbankernas Swish. Den kontantlösa utvecklingen kan konstateras ha förstärkts sedan pandemin kom in i bilden, noterar Riksbanken.

Arbetet med att ge ut digitala kontanter – så kallade e-kronor – har varit pågående sedan 2016 då vice riksbankschef Cecilia Skingsley blev en pionjär på området genom att sätta ljus på den inte helt okontroversiella idén.

Kontantras sedan swish lanserades

Utvecklingen har skett parallellt med kryptovalutornas, och med dem idéer om de decentraliserad digitalfinansernas, framväxt i form av bland annat bitcoin. Men centralbanksstödda digitala valutor är närmast dess motsats, med enda likhet att världsstaterna nu ger sig ut i samma cyberrymd som garant för digitala kontanter i takt med den minskande kontantanvändningen.

Rapporten gör gällande att andelen svenskar som befattat sig med kontanter den senaste månaden rasat från 92 procent 2012 (året då Swish introducerades reds anm) till 50 procent 2020.

Svenskarna betalar alltså klart oftare med Swish än med kontanter, enligt undersökningen, där det framgår att 75 procent nyttjat den digitala transaktionsappen.

Äldre lockas till swish under pandemin

”Även äldre personer har börjat swisha mer under pandemin. Andelen kontaktlösa betalningar i butiker har också ökat i samband med att gränsen för kontaktlösa betalningar i april höjdes från 200 kronor till 400 kronor”, skriver Riksbanken.

Arbetet med e-kronan har också nu utvidgats internationellt för att också möjliggöra ett gränsöverskridande transaktionssystem för digitala kontanter. Flera andra centralbanker som Europeiska centralbanken ECB, amerikanska Federal Reserve och brittiska Bank of England har startat liknande digitala projekt.

”Vissa grupper i samhället har dock svårt att klara sig utan kontanter. Till exempel uppger över hälften av alla personer över 65 år att de är negativa till att kontantanvändningen minskar. Riksbanken tycker att de som vill använda kontanter ska kunna fortsätta att göra det. Det är också nödvändigt att betalningar i Sverige fortsätter fungera under tider av kris och höjd beredskap”, skriver den svenska centralbanken.

 

Vill du höra mer om Riksbankens pionjärprojekt inom digital centralbanksvaluta och hur coronakrisen blivit en katalysator för e-kronans framväxt? Lyssna på senaste avsnittet av Nyhetsbyrån Direkts podcast FollowTheMoney: Anarkokapitalisterna, krisen och kryptodrottningen på Brunkebergstorg. Avsnittet finns tillgängligt på alla podcastappar, bland annat <i>Spotify</i>.

 

Köptips
AFV: En aktie att köpa
Foto: istockphoto
Bostad
Danske: Kraftigt fall för bopriserna i Stockholm"Temporär sättning"
Foto: Richard Drew/AP/TT
Rapport
Spotify ungefär som väntat
Stockholmsbörsen
Börsen fortsatt ovanför nollstrecketSinch i topp
Foto: Pressbild
Oväder
Tusenlappar i ersättning vid strömavbrottMen strömmen måste ha varit borta i tolv timmar
Foto: Magnus Gustavsson/PA
Analys
Credit Suisse sänker Telia
Foto: istockphoto
Analyser
Här är onsdagens köprekar
Foto: Shutterstock
Oljepriset
Lundin Energy: Oljepriset förblir fortsatt högt
Foto: He Jinghua / Costfoto
Aktie
Apple slog förväntningarna med 30 procentMen global chipbrist blir ny motvind
Rapport
Lundin Energy något bättre förväntat
Foto: istockphoto
Rapport
Alphabet: Betydligt bättre än väntat
Rapport
Apple: Aktien föll trots överraskande starkt resultat
Asien
Fortsatt nedåt i Asien
Foto: AP/TT
Wall street
Tungt för tech-bolagen i New YorkKinesiska bolag stora förlorare
Hongkong
Hang Sengs teknikindex ned drygt 36 procent på sex månader
Foto: Shutterstock
Försäkring
Mobilskador rusar under sommaren
Foto: Jessica Gow/TT
Aktie
Dubbelslag mot InvestorTas bort från Swedbanks sektorsfavoriter
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens köprekar
Aktie
Norwegian: Konverterar fordringar till aktierSkulder för 822 miljoner ersätts med 95 miljoner nya aktier
Köptips
DNB lyfter Enea efter strategiskt förvärv
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Rapport
Bättre för sjätte kvartalet i rad för Eltel
Rapport
Starkt resultat med hög tillväxt för Hexagon
Börsen
Max Matthiessen tror på USA- och euroområdesaktier"Fallande KPI i Europa och högre energipriser"
Börsen
Goldman Sachs: BNP-tillväxten i USA bromsar kraftigt 2022
Inflationen
Bank of England: Monetära stimulanser kvar i flera kvartal"Uppgången sannolikt temporär"