Riksbanken noterar i den färska årliga undersökningen ”Så betalar svenskarna 2020” att kontantanvändningen är på lägsta nivån hittills, samt att förberedelserna för e-kronan nu också avser ett Swish-liknande digitalt riksbankupprättat system.

Riksbankens noteringar och framförda åsikter i rapporten liknar i mångt och mycket de som också går att hitta i rapporten från 2019, men någon Riksbankinitierad Swishtjänst nämndes inte då.

”Färre än 10 procent betalar kontant”

Mindre än en tiondel av alla betalningar sker med kontanter i svenska samhället, som i högre grad än medborgare i princip samtliga världens andra länder anammat kort- och den digitala transaktionstjänster som storbankernas Swish. Den kontantlösa utvecklingen kan konstateras ha förstärkts sedan pandemin kom in i bilden, noterar Riksbanken.

Arbetet med att ge ut digitala kontanter – så kallade e-kronor – har varit pågående sedan 2016 då vice riksbankschef Cecilia Skingsley blev en pionjär på området genom att sätta ljus på den inte helt okontroversiella idén.

Kontantras sedan swish lanserades

Utvecklingen har skett parallellt med kryptovalutornas, och med dem idéer om de decentraliserad digitalfinansernas, framväxt i form av bland annat bitcoin. Men centralbanksstödda digitala valutor är närmast dess motsats, med enda likhet att världsstaterna nu ger sig ut i samma cyberrymd som garant för digitala kontanter i takt med den minskande kontantanvändningen.

Rapporten gör gällande att andelen svenskar som befattat sig med kontanter den senaste månaden rasat från 92 procent 2012 (året då Swish introducerades reds anm) till 50 procent 2020.

Svenskarna betalar alltså klart oftare med Swish än med kontanter, enligt undersökningen, där det framgår att 75 procent nyttjat den digitala transaktionsappen.

Äldre lockas till swish under pandemin

”Även äldre personer har börjat swisha mer under pandemin. Andelen kontaktlösa betalningar i butiker har också ökat i samband med att gränsen för kontaktlösa betalningar i april höjdes från 200 kronor till 400 kronor”, skriver Riksbanken.

Arbetet med e-kronan har också nu utvidgats internationellt för att också möjliggöra ett gränsöverskridande transaktionssystem för digitala kontanter. Flera andra centralbanker som Europeiska centralbanken ECB, amerikanska Federal Reserve och brittiska Bank of England har startat liknande digitala projekt.

”Vissa grupper i samhället har dock svårt att klara sig utan kontanter. Till exempel uppger över hälften av alla personer över 65 år att de är negativa till att kontantanvändningen minskar. Riksbanken tycker att de som vill använda kontanter ska kunna fortsätta att göra det. Det är också nödvändigt att betalningar i Sverige fortsätter fungera under tider av kris och höjd beredskap”, skriver den svenska centralbanken.

 

Vill du höra mer om Riksbankens pionjärprojekt inom digital centralbanksvaluta och hur coronakrisen blivit en katalysator för e-kronans framväxt? Lyssna på senaste avsnittet av Nyhetsbyrån Direkts podcast FollowTheMoney: Anarkokapitalisterna, krisen och kryptodrottningen på Brunkebergstorg. Avsnittet finns tillgängligt på alla podcastappar, bland annat <i>Spotify</i>.

 

Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens köprekar
Riksbanken förbereder egen swish-tjänstKontanthanteringen på rekordlåg nivå
Foto: Shutterstock
Placera
Aktiestrategen: Botten nåddes under andra kvartalet"Men frågan är hur snabb och hur kraftfull uppgånger blir"
Börsen
Börsen vände uppåt
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Spara
Riksgälden höjer insättningsgarantin
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Boränta
Nordea sänker flera bundna bolåneräntor
Rapport
Nokia ungefär som förväntatSänker prognosintervall
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktie
Skanska gör storinvestering i Beverly Hills
Foto: istockphoto
Asien
Övervägande nedåt i Asien
Foto: AP/TT
Wall Street
Blodrött i New York
Aktie
Actic stänger i TysklandFörlorar 8 miljoner kr per månad
Aktier
SEB: Fem aktier som gynnas av hemmatrenden"Saker är viktiga, upplevelser är oviktiga"
Placera
Affärsvärlden: Ett medicinteknikbolag att köpa
Foto: istockphoto
Bluffbolag
35 nya bluffbolag i oktober på FI:s varningslista
KI-barometern
Oväntat stark konjunktur i oktober
Analyser
Här är onsdagens färska köprekar
Spara
Här får du högst sparränta just nu
Rapport
Hexagon: Bästa kvartalet hittills"Tillväxten i Kina 18 procent"
Rapport
Starkt resultat från Boliden
Foto: Gorm Kallestad/TT
Rapport
Full fart på Bilia
Rapport
Arjo höjde både tillväxt och marginal"Akuta behov kopplade till pandemin"
Rapport
Ahlstrom-Munksjö slog förväntningarna
Aktie
Omvänd vinstvarning från Danske Bank
Rapport
Klart bättre för Eniro