Corona Nu börjar de svenska storbolagen införa omfattande reserestriktioner för sina anställda i syfte att hämma spridningen av coronaviruset. Atlas Copco och Nordea är två exempel och de båda bolagen har infört partiella förbud på tisdagen.

”Det innebär att vi stoppar alla icke-affärskritiska resor fram till den 31 mars. Inga internationella resor får göras och det gäller för hela vår verksamhet”, säger Atlas Copcos presschef Sara Liljedal till Nyhetsbyrån Direkt.

Av totalt 39.000 anställda inom verkstadskoncernen är 1.400 stationerade i Sverige. I slutet av mars ska en ny bedömning av situationen göras, säger hon vidare.

Även storbanken Nordea har på tisdagen infört reseförbud för sina anställda i spåren av virusspridningen.

”Vi har reseförbud till vissa länder och regioner. Om en anställd kommer hem från ett av de områdena gäller distansarbete i 14 dagar”, säger Nordeas presschef Afroditi Kellberg.

I ett mejl skriver hon att Nordea noggrant följer situationen gällande coronaviruset och utvärderar åtgärder löpande för att skydda medarbetare och kunder. Reseförbudet gäller till och från Italien, Iran, Kina, Singapore, Sydkorea och Hokkaido-provinsen i Japan.

Som en ytterligare skyddsåtgärd uppmanas anställda undvika att hälsa via handskakning för att förhindra infektionsspridning, skriver hon vidare och tillägger att god handhygien uppmuntras.

Nordea bevakar situationen noggrant och utvärderar om det behövs några förändringar i bolagets nuvarande riktlinjer.