På Renewcell görs nya klädfibrer av gammal bomull. Leif Svärd och Einar Broqvist i fabriken i Kristinehamn.

Aktie Textilåtervinningsföretaget Renewcell har inga nya besked om upprampningsplaner och prognoser efter branden tidigare i veckan.

I onsdags utbröt en brand vid Renewcells textilåtervinningsanläggning Renewcell 1 i Sundsvall. På torsdagskvällen kom bolaget med en första bedömning av läget, att sanerings- och reparationsarbetet beräknas vara klart inom cirka två veckor då Renewcell 1 väntas vara i full drift.

Nyhetsbyrån Direkt: Hur påverkas den slutliga leveransen till kund?
”Om man säger så här generellt: vi är noterade och om vi drabbas av någonting och får ny information om väsentligt ökade kostnader eller väsentliga ändringar i upprampningsplaner eller prognoser till exempel, då måste vi informera om det”, säger Harald Cavalli-Björkman, talesperson hos Renewcell till Nyhetsbyrån Direkt.

Enligt bolagets tidigare kommunikation väntas Renewcell 1 ha en årlig produktionskapacitet av så kallad dissolvingmassa om 60.000 ton mot slutet av 2023. Under 2024 är planen att öka till 120.000 ton.

Branden var begränsad till anläggningens rivarområde och orsakade skador på en av de tre rivarenheterna samt en filterenhet, som båda kommer att repareras.

Samtliga tre rivarenheter är placerade i samma rum, parallellt med varandra, vilket innebär att om en maskin går ner så minskar kapaciteten men det går fortfarande att producera.

”Det är därför viss begränsad produktion är möjlig även om en av rivarna står still”, kommenterar Harald Cavalli-Björkman.

I sitt pressmeddelande på torsdagskvällen uppgav bolaget att viss begränsad produktion kommer att vara möjlig under de två veckor som det bedöms ta innan anläggningen är i full drift.

Nyhetsbyrån Direkt: Hur täcks ni av era försäkringar?
”Vi har en väl avvägd företagsförsäkring och har ingen väsentlig nyhet att meddela om vår försäkring”, säger Harald Cavalli-Björkman.