Fritidshus Intresset för fritidshus är större än någonsin. Coronapandemin tros vara orsaken. Men faktum är att fritidshus verkar vara ett aldrig sinande intresse hos svenskarna, enligt forskare vid Umeå universitet.

Enligt Hemnet, Sveriges mest använda digitala bostadsportal, är det ett rekordstort intresse för fritidshus just nu, sett till hur många som klickar in sig på fritidshusannonser. Totalt genererade fritidshusannonser på Hemnet nästan 16 miljoner klick under maj månad vilket är en ökning med 71 procent jämfört med samma period förra året.

Vid Umeå universitet har det bedrivits forskning på fritidshus i 25 års tid. Även om det är en boom nu så kan man konstatera att fritidshus aldrig verkar bli impopulärt hos svensken. Mer än hälften av svenskarna har tillgång till fritidshus, även om inte alla själva äger.

­–Vi har tänkt att det måste ta slut nån gång, folk måste tappat lusten nu när alla andra möjligheter till turism finns. Men det bristande intresset har aldrig infallit. Intresset tycks reproducera sig hela tiden, säger Dieter Müller, professor i kulturgeografi vid Umeå universitet.

Vad beror det på?

–Jag tror det beror på att många i Sverige har erfarenhet där fritidshus ingick någonstans i uppväxten. Det kanske inte är det egna fritidshuset, kan vara föräldrars eller släktingars. När man blir äldre tänker man mer på uppväxtidyllen och att barnen ska ha samma möjligheter, det ingår – liksom Astrid Lindgren. Det har bidragit till den jämna höga nivån, säger Dieter Müller. Plus att vi inte blir fattigare i Sverige.

Hälften av alla fritidshus i Sverige ligger 35–40 kilometer ifrån det egna hemmet, vilket talar för Umeåforskarnas övertygelse om att det finns ett visst grundläggande behov av mobilitet hos människan.

–Turism kan beskrivas som en attraktion till en plats. Men det kan också beskrivas som ren eskapism – jag vill bara komma iväg, vart jag åker är inte alltid så viktigt, säger Roger Marjavaara, docent I kulturgeografi vid Umeå universitet.

Att ett fritidshus också kan vara en bra investering visar Privata Affärers årliga granskning av fritidshuspriser i 28 attraktiva kustområden. 

I de flesta områden har priserna ökat med 300-500 procent sedan 1997. Störst har ökningen varit i Höganäs, + 595 procent. 

De dyraste fritidshusen, enligt undersökningen, finns i Båstad där snittpriset var 5 416 000 kr 2019. Billigast var husen i Kramfors, 1 109 000 kr i genomsnittt.

Placera
Blackrock: Föredrar Europa framför USA
Börsen
Urstark måndag på Stockholmsbörsen
Guld
Analytiker: Rekordlåga realräntor gör guld intressant
Aktier
Lundin Mining in i Paretos modellportföljKinnevik kastas ut
Foto: istockphoto
Analyser
Här är måndagens analyser
Bostad
SBAB: Inga stora coronaeffekter på bomarknadenMen arbetslösheten i höst blir avgörande
Analys
Beijer Alma rusar tvåsiffrigt efter analys
Obligationer
CoBa: Marknaden för företagsobligationer väntas ta fart
Analys
Carnegie: Köpläge i Elekta efter Varian-affären
Aktie
Indexförvaltare: Utmaning om Tesla inkluderas i S&P 500"Kan bli ett superlikviditetsevent"
Affär
Megaaffär i medicintekniksektornSiemens köper Elektas huvudkonkurrent
Fonder
Spararna flyr hedgefonder”De har inte levererat”
Börsen
Analytiker: Ta hem vinsten och vila på stranden istället
31/7
Trading Direkt om senaste bitcoin-rusningen
Aktier
Här är juli månads kursraketer
Analys
Carnegie höjer Volati till köpBolaget är "back on track"
Aktier
Spararnas favoritaktier i sommar
Spara
Här får du högst sparränta just nu
Fonder
Här är månadens populäraste fonder
Valuta
SEB: Kronan kan gå under 10 kr mot euron
Foto: istockphoto
Bostad
Danske: Stillastående borättspriser i juli
Foto: istockphoto
Fonder
Tundra skrotar tre nischade tillväxtmarknadsfonderSlås samman med en bredare fond
Placera
Amundi: Amerikanska aktier i förarsätet efter pandemin
Analys
Nordea: Därför är Stillfront en köpvärd aktieSpår fördubblad vinst
Foto: Anders Wiklund/TT
Guld
Analytiker varnar för guldhajpen