Montering av solpaneler på ett villatak.

Energieffektivitet Suget efter energismarta investeringar är rekordstort bland svenska bostadsägare, visar en undersökning från Swedbank. Framför allt vill man installera solpaneler, men att se över husets isolering är också en populär åtgärd. 

Att de skyhöga elpriserna det senaste året har ökat hushållens medvetenhet om energianvändningen framgår tydligt i en färsk undersökning som Kantar Sifo genomfört på uppdrag av Swedbank.

Fler än hälften som deltog i undersökningen, 55 procent, uppger att man planerar att göra någon förändring kopplat till uppvärmning och energianvändning i sitt hus det kommande året. Året innan uppgick motsvarande andel till 38 procent, enligt Swedbank. 

– Energiinvesteringar kan ofta vara kostsamma, men i kalkylen bör man även ha med att elförbrukningen och de löpande kostnaderna blir lägre och risken för höga elräkningar framåt minskar. Perioder av elbrist kommer vi nog ha några år framåt, genom att energieffektivisera kan man skydda sin privatekonomi, säger bankens hållbarhetsekonom Madelén Falkenhäll i en kommentar. 

Främst lockas husägarna av solpaneler, 30 procent planerar att installera det – en fördubbling jämfört med förra året. En annan populär åtgärd är att se över husets isolering, vilket 20 procent av deltagarna i undersökningen uppger att man kommer att göra. 

Bland husägarna som inte planerar att göra någon energiomställning svarar 35 procent att de skulle överväga att byta till en mer klimatvänlig energikälla om det statliga stödet för sådana åtgärder utökades, enligt storbanken. 

– Vid årsskiftet höjdes skattereduktionen för installation av solceller, från 15 till 20 procent av arbets- och materialkostnaden. Våra siffror indikerar att ännu fler skulle ställa om ifall skattereduktionen höjdes ytterligare, säger Madelén Falkenhäll på Swedbank vidare i en kommentar. 

Samtidigt uppger nästan hälften i undersökningen att de inte vet eller är tveksamma om vilken energisparande åtgärd som skulle vara den mest effektiva för sin bostad.

– Med de elpriser vi hade under hösten kan ett byte av värmepump innebära 30 000 kronor lägre elkostnader per år. Även mindre åtgärder som att se över isoleringen i huset minskar elförbrukningen avsevärt och man kan spara ytterligare tusenlappar. Med ett energieffektivt hus minskar man risken för höga kostnader och får en mer hållbar ekonomi på sikt, kommenterar Madelén Falkenhäll.