Deklarationen Redan i början av mars får många sin deklaration från Skatteverket, vilket är rekordtidigt. Skälet är att allt fler under pandemin valt att skaffa en digital brevlåda, vilket gör att de nu får sin deklaration skickad ditt mellan den 2 och 7 mars.

Vid årsskiftet fanns det i landet cirka 5,3 miljoner anslutna digitala brevlådor för mottagande av myndighetspost, och det är inte för sent än att skaffa en digital brevlåda och inkluderas i det tidiga deklarationsutskicket, upplyser Skatteverket.

Den som har en digital brevlåda senast den 24 februari får sin digitala deklaration skickad dit under denna första marsvecka.

– En fördel med digital brevlåda är att deklarationen kommer tidigare än på papper. Då blir det enklare att planera sin privatekonomi om du tidigt vet om du ska betala eller få tillbaka på skatten, säger Alem Resulovic, deklarationsexpert på Skatteverket.

1 miljon nya digitala brevlådor ifjol

Många har under det senaste året skaffat en digital brevlåda för att kunna få sitt covidbevis skickat dit. I och med att det finns en digital brevlåda, kommer myndigheter som Skatteverket att skicka handlingar och meddelanden till den. Och det var många som anslöt sig under fjolåret, då över 1 miljon nya digitala brevlådor sattes upp.

– Den som tidigare har fått sin deklaration på papper men skaffat en digital brevlåda för att få sitt covidbevis behöver vara medveten om att även deklarationen kommer digitalt i år, säger Athina Karapanagiotidou, deklarationsexpert på Skatteverket.

Direkt efter det digitala utskicket kommer även de som får sin deklaration på papper att kunna logga in på skatteverket.se och se sin deklaration som pdf.

Redan den 15 mars kommer det att gå att logga in på Skatteverket för att deklarera digitalt, medan de som väntar på pappersdeklarationen inte får den förrän någon gång mellan den 15 mars och den 15 april.

”Coronaavdrag godkänns sällan”

För att kunna få skatteåterbäringen i april behöver deklarationen godkännas digitalt senast den 30 mars utan några ändringar eller tillägg.

– Innan deklarationen godkänns är det viktigt att kontrollera att uppgifterna stämmer. Ta reda på om du har rätt till något avdrag innan du godkänner din deklaration. Det kan du göra på Skatteverkets webbplats. Många tror att de kan göra avdrag relaterade till att de jobbat hemma under coronapandemin, men det går sällan, säger Alem Resulovic.

Det finns fördelar med digital brevlådor. Förutom att du får deklarationen tidigare har du till exempel alltid tillgång till din post, även när du inte är hemma

Viktiga datum för årets deklaration:

Den 24 februari är sista dagen att skaffa en digital brevlåda för den som vill ha deklarationen digitalt. Mellan den 2 och 7 mars kommer därefter deklarationen till din digitala brevlåda i form av en pdf som ser ut som den vanliga deklarationen.

Deklarationen öppnar sedan den 15 mars och den 30 mars är sista dagen att godkänna deklarationen digitalt utan att göra ändringar eller tillägg. Den som då har godkänt får eventuell skatteåterbäring i april.

Den 2 maj är det sedan den sista dagen att deklarera och mellan den 8 och 10 juni betalar Skatteverket ut skatteåterbäringen till dem som deklarerade senast den 2 maj.

Den som får kvarskatt ska i normalfallet ha betalat den senast den 14 november, och de som av någon anledning inte behöver betala förrän senare får besked om det i slutskattebeskedet.