Bostad Visningsbesökares förväntningar på bostadspriserna fortsätter ned i augusti, till en tangerad lägstanivå från hösten 2011, i slutet av Riksbankens föregående höjningscykel. Det visar Erik Olsson Bostadsindex, EOBi.

”Flera faktorer samverkar negativt nu när höjda priser på basvaror som mat, el och drivmedel ger sänkta reallöner samtidigt som högre räntor gör boende dyrare. Effekten av det förstärks av att 30 procent av visningsbesökarna vill lägga mindre av sin konsumtion på boendet nu än under pandemin. Om man har mindre pengar att röra sig med, och vill lägga en mindre del av dem på boendet pressas priserna”, säger Johan Nordenfelt, informationschef vid Erik Olsson Fastighetsförmedling.

I augusti räknar 9 procent av visningsbesökarna med stigande bostadspriser det kommande året, ned från 20 procent i november. Samtidigt ökar andelen som tror på sjunkande priser, till 67 procent från 45 procent.

Nettoandelen som tror på stigande kontra sjunkande bostadspriser det kommande året har därmed fallit till -58 procent i augusti från -25 procent i maj. Det är tangerad lägstanivå från oktober 2011, när Riksbanken hade höjt sin styrränta till 2,00 procent, vilket också var toppen i den höjningscykeln.

EOBi visar att också att visningsbesökarna kalkylerar med en rörlig bolåneränta på 4,1 procent när de planerar sitt köp, upp från 3,7 procent i maj och en nivå som senast sågs sommaren 2019. Johan Nordenfelt påpekar att detta ger en ovanligt stor marginal mot den rörliga boräntan.

”Det ger oss en stabilare bostadsmarknad med bättre motståndskraft mot framtida räntehöjningar”, säger han.

Vidare planerar visningsbesökarna med en något lägre belåningsgrad än för tre månader sedan. I EOBi ställs också för tredje gången frågan om visningsbesökarna tänker lägga en mindre del av sin konsumtion på bostaden när Sverige nu öppnat upp igen. Nu svarar 30 procent ja, mot 32 procent i maj och 24 procent i februari.

EOBi bygger på svar från personer som var på Erik Olssons bostadsvisningar i Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund i augusti.

Bild: Nettotal bostadspriser 12 mån

image