Bostad Det totala utbudet av lägenheter – lägenheter som är till salu nu och som annonserats som snart till salu – är nu det högsta hittills på bostadssajten Booli. Trots det rekordhöga utbudet säljs dock bostäderna snabbare än tidigare. Det visar statistik från Booli enligt ett pressmeddelande. Samtidigt publiceras Fastighetsbyråns Mäklarpanel som visar att säljarnas fördel på marknaden är den lägsta på ett år.

”Det här är ett tecken på att marknaden har börjat ta fart igen och att många vill sälja sin lägenhet inför hösten. Det är också intressant att fler lägenheter till salu går till avslut snabbare, trots det högsta totala utbudet på marknaden någonsin” säger Karin Grundeus, marknadskommunikatör på Booli, i en kommentar.

Totalt fanns det vecka 32, för två veckor sedan, runt 27.900 bostadsrätter på Booli som antingen var till salu eller snart till salu, vilket alltså är rekordhögt och 10 procent över nivån i fjol.

”Övertaget minskar”

Trots det stigande utbudet har antalet dagar en lägenhet ligger ute till försäljning samtidigt minskat till i snitt 13 dagar från 16 dagar i fjol. Vidare är det fler lägenheter som säljs före visning, just över 15 procent.

Säljarna har fortsatt övertaget på bostadsmarknaden, men fördelen har minskat tydligt under sommaren och är nu den lägsta på ett år, enligt Fastighetsbyråns Mäklarpanel.

”Vi har fortfarande en hög efterfrågan och tydlig fördel för säljarna på marknaden. Men bostadsmarknaden verkar följa vädret och har blivit ett snäpp svalare jämfört med högtrycket innan sommaren. Många av våra mäklare upplever en större avvaktan från spekulanterna och många ställer frågor om vart marknaden och priserna är på väg”, säger Fastighetsbyråns vd Johan Engström i en kommentar.

”Fördelen ökar i två storstäder”

När Fastighetsbyråns mäklare i augusti får ange för vilka bostadsmarknaden just nu är mest fördelaktig – köparna (0) eller säljarna (10) – blir snittet 6,87, ned från 7,54 i juni.

Även på nyproduktionsmarknaden är det en minskad fördel för säljarna, ned till 5,28 i augusti från 5,62 i juni. Men i Stockholm och Göteborg ökar fördelen för säljarna.

”Möjligen kan det hänga ihop med den kraftiga prisökningen vi haft på begagnatmarknaden som blir mest påtaglig där priserna är högst. Fasta priser på nyproduktion, utan hetsiga budgivningar, kan då bli mer attraktivt”, säger Henrik Lenander, affärsområdesansvarig för nyproduktion på Fastighetsbyrån.


Mest fördelaktig 0-10        aug    jun    apr
Riket 6,87 7,54 7,72
Stor-Stockholm 6,56 7,07 7,71
Stor-Göteborg 6,90 7,90 7,43
Stor-Malmö 7,25 8,25 8,81
Nyproduktion
Riket 5,28 5,62 5,72
Stor-Stockholm 5,56 5,11 5,97
Stor-Göteborg 6,67 5,93 5,14
Stor-Malmö 5,00 5,30 6,63

Bild: För vem är bostadsmarknaden mest fördelaktig

 

image