Elpriset Under onsdagen slogs ett speciellt prisrekord, då elpriset i södra Sverige slog i taket med 163 öre per kilowattimme, trots att vi fortfarande bara befinner oss i första halvan av september. Men det är på väg att bli ännu dyrare, även längre norrut, enligt Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på elbolaget Bixia. Men i morgon torsdag sjunker priset cirka 16 öre i södra Sverige.

Det är tidigt i säsongen och priset 163 öre per kilowattimme under ett enskilt dygn är en extrem nivå, enligt Johan Sigvardsson, och det har aldrig tidigare varit dyrare.

– I dag är det helt vindstilla i hela Norden, men det blåser mer senare under hösten. Vi får därför ökad vindkraft, och mer kärnkraft när kärnkraftens revisionsperioder går mot sitt slut. Det leder i sin tur till bättre ledningskapacitet. Men dagar då det är vindstilla, som idag, kan priset ligga på de här nivåerna, men i snitt ser vi inte de här priserna. Mellan 100 och 120 öre per kilowattimme kan det ligga på i vinter, under längre perioder, säger han.

Vi närmar oss nu den period på året då nederbördsmängden blir avgörande för priset på el i vinter, det vill säga mycket vatten nu håller priset delvis i schack.

– När snön sedan kommer kan inte elmarknaden tillgodogöra sig den förrän snösmältningen till våren, säger Johan Sigvardsson.

Ett par ytterligare parametrar styr elpriset. Om ett par veckor öppnar den nya exportkabeln mellan Norge och Storbritannien, och där blir det sannolikt fullt med exportel till öriket, eftersom Storbritannien har ”riktigt höga priser”, motsvarande nästan 3 kr per kilowattimme i snitt den senaste månaden. När den nya kabeln tas i drift blir effekten att priset på el höjs i de tre södra elområdena i Norge, vilket påverkar Nordpool-priserna, och därmed även oss i Sverige, enligt Johan Sigvardsson.

Även priset på gas, kol och utsläppsrätter ligger högt just nu, men det borde inte påverka Sverige som bara har fossilfri energiproduktion. Men allt mer fossila bränslen används i Europa och det kommer delvis in i Sverige söderifrån, vilket också medverkar till att pressa upp elpriset i Sverige.

På onsdagseftermiddagen publicerades de elpriser som gäller i landets olika elprisområden i morgon, torsdagen den 16 september. I prisområde 4 och 3 är morgondagens pris något lägre än på onsdagen. I södra Sverige sjunker priset från rekordnivån 163 öre per kilowattimme till cirka 146 öre, enligt Johan Sigvardsson.

Av: Christe Fälldin, christer.falldin@privataaffarer.se

 

Annons:Här kan du med hjälp av Compricer jämföra elpriser och få hjälp med att byta elhandelsbolag.