Regeringens budget föll timmar efter att Magdalena Andersson röstades fram som statsminister.

Budgetkaoset Regeringens budget röstades ner i riksdagen på onsdagseftermiddagen. I stället blev det M/KD/SD:s gemensamma budget som vann omröstningen. Röstsiffrorna blev 154-143. 51 avstod.

Utfallet innebär att Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson, som på onsdagsförmiddagen fick grönt ljus för att bli Sveriges nästa statsminister, får styra med oppositionens budgetalternativ.

Magdalena Andersson framhöll vid en pressträff tidigare på onsdagen att det handlar om att högerpartierna kommer att få igenom ”vissa justeringar” i regeringens budget, i praktiken handlar det enligt henne om knappt 10 miljarder kronor.

”Min bedömning är att helheten av budgeten till största delen kommer att vara vår politik. Det kan jag styra på”, sade Magdalena Andersson.

Oppositionens budgetalternativ skiljer sig från regeringens bland annat genom ett ytterligare jobbskatteavdrag på 8 miljarder kronor. I regeringens förslag skulle skattesänkningar även gå till sjuka och arbetslösa.

Totalt handlar det om 20 miljarder kronor som omfördelas i regeringens budget om sammanlagt 74 miljarder kronor för 2022.

Not: Läs mer om M/KD/SD:s gemensamma budget i vår tidigare artikel här.