Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S).

Elpriset Regeringen vill införa ett högkostnadsskydd kopplat till de skenande elpriserna. Minst 30 miljarder kronor ska fördelas till hushållen.  

Åtgärden presenterades vid en pressträff på onsdagseftermiddagen där statsminister Magdalena Andersson (S), finansminister Mikael Damberg (S) och energiminister Khashayar Farmanbar (S) medverkade. 

Det handlar om 60 miljarder kronor i avgifter som betalats in till Svenska Kraftnät som ska återföras till svenska hushåll och företag. Minst 30 miljarder ska enligt regeringen betalas tillbaka till hushållen ”så snart som möjligt”. Antingen genom åtgärder som sänker elpriserna och nätavgifterna eller i form av direkt återbäring. 

– Ingen ansvarsfull politiker kan lova att kompensera för alla prishöjningar som följer av det fasanfulla kriget, det skulle bara driva upp priserna ännu mer och riskera ännu högre räntor på människors bostadslån. Men svenska folket ska känna trygghet i att vi kommer att göra det som krävs för att stötta hushåll och företag, och särskilt de som drabbas hårt, uppger statsminister Magdalena Andersson (S) i en kommentar.

Privata Affärer har tidigare rapporterade om de rekordhöga elpriserna som framför allt drabbar södra Sverige. Under onsdagen noterades en ny rekordnivå i SE4, det vill säga landets sydligaste delar.