Finansminister Magdalena Andersson (S) och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) presenterade i dag en rad skatteförslag som kommer att ingå i vårbudgeten.
Bland annat vill man kraftigt höja skatten på investeringssparkonton och kapitalförsäkringar.
Något förenklat beskattas i dag investeringssparkonton och kapitalförsäkringar genom att kapitalunderlaget mulipliceras med statslåneräntan i november året innan. Schablonbeloppet beskattas sedan med 30 procent.
Den som har ett kapitalunderlag på 100 000 kr i år får därmed betala 270 kr i skatt.
Nu vill regeringen ändra reglerna så att kapitalunderlaget ska mulipliceras med föregående års statslåneränta plus 0,75 procentenheter. Dessutom sätts ett golv på 1,25 procent.
Med dessa regler skulle den som har ett kapitalunderlag på 100 000 kr i år få betala hela 495 kr i skatt. Alltså nästan en fördubbling mot dagens regler.
Men förslaget ska först ut på remiss och de nya reglerna väntas inte införas förrän nästa år om man får igenom det i höstbudgeten.
Dessutom har statslåneräntan sjunkit de senaste månaderna och i mitten av mars var den nere på 0,59 procent. Med de nya reglerna innebär det en beskattning på 402 kr för den som har ett kapitalunderlag på 100 000 kr om den låga statslåneräntan håller i sig.
Sammanlagt väntas staten få in omkring 2 miljarder kr på reformen.
Sänkta rut- och rot-avdrag
Höjd skatt på sparande var dock bara ett av förslagen som presenterades i dag. Regeringen vill också att rut- och rot-avdragen ska blir mindre. Taket för rut-avdrag sänks till 25 000 kr för personer som inte har fyllt 65 år.
”Ett lägre tak för RUT-avdraget är fördelningspolitisk motiverat då det därmed riktas till mer genomsnittliga hushålls behov”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.
Avdraget ska inte längre omfatta matlagning och mer avancerat städarbete som rengöring av inomhuspool utan fokusera på ”städning av mer vardaglig karaktär”.
Samtidigt sänks rot-avdraget från 50 till 30 procent. Regeringen hänvisar till att avdraget blivit mycket kostsamt. Skatteverket betalade ut cirka 17 miljarder kr förra året. Förslagen beräknas sammantaget öka skatteintäkterna med 5,77 miljarder kr nästa år.
Högre skatt på bensin
Bilister ser ut att få betala mer i skatt. Regeringen motiverar förslaget med att ”stimulera en omställning till minskade växthusgasutsläpp från vägtrafiken”. Energiskatten på bensin höjs med 0,44 kr per liter. Energiskatten på dieselbränsle höjs ännu mer, med 0,48 kr per liter.