”Regeringen måste ta större ansvar”

Publicerad 2012-10-26 08:30

Panaxias konkurs och risk för kommande problem med hantering av kontanter gör att Svensk Handel misstror marknaden och kräver att regeringen ser över reglerna och tar större ansvar.

”Handlare och konsumenter måste kunna känna sig trygga med att pengar hanteras på ett säkert sätt i Sverige”, säger Svensk Handels ordförande Christian|W Jansson i ett pressmeddelande och hävdar att det ytterst är regeringens ansvar.

Enligt Svensk Handel finns fler problem, och risk för växande sådana, i frågan om hantering av kontanter än vad som följer av Panaxias konkurs och misstänkt brottsliga hantering av tusentals kunders pengar.

Det har till stor del att göra med att staten och bankerna i praktiken retirerar och överlåter till andra aktörer att lämna, hämta och se till att det finns sedlar och mynt för medborgarna att få tag i. Riksbanken stänger en stor kontantdepå samtidigt som bankerna minskar antalet kontor som hanterar kontanter.

– Det som återstår är butiksvärlden, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel som inte är nöjd med den utvecklingen. Särskilt inte i ett läge där i princip alla sedlar och mynt inom några år ska bytas ut och det verkar vara tänkt att skötas till stor del via handeln.

Det går inte, enligt Svensk Handel, att tro att marknaden ska kunna lösa problemen med kontanterna, staten måste ta sitt ansvar.

– Det är farligt att tro att marknaden kan lösa detta, säger Geijer.

Svensk Handel skickar nu en begäran till finansdepartementet om en bred översyn av kontanthanteringen och reglerna för den.

Enligt finansmarknadsminister Peter Norman (M) har regeringen dragit igång en kartläggning av hanteringen av kontanter, främst hur övervakningen sköts. Norman säger att den ska vara klar ”i närtid”.

I en riksdagsdebatt, med anledning av en interpellation från Peter Persson (S) om Panaxiakonkursen och tillsyn, sade Norman att han tror att tillsynen kan moderniseras.

Persson undrade om det inte är dags att Norman ser till att staten kliver in i handlingen igen och tar ansvar när det visat sig att marknaden inte klarar det själv.

– Peter Persson är lite som Lucky Luke, skjuter snabbare än sin egen skugga, sade Norman och hävdade att Persson har fel om att ingen har kontroll över kontanthanteringen.

Norman tillade att brottsutredning och kartläggning först måste ge ledning om vad som hänt.

– Är jag beredd att ge samhället ett ökat ansvar eller Finansinspektionen ökade befogenheter? Svaret är ja, om det visar sig att det är en effektiv väg för att få bättre fason på kontanthanteringsfrågan, sade Norman.