Politik Regeringen gör en riktad satsning mot de som har det tuffast just nu, genom att höja bostadsbidraget till barnfamiljer. Det meddelade regeringen vid en pressträff på torsdagen.

Det tillfälliga extra tillägget till bostadsbidrag för barnfamiljer höjs från 25 till 40 procent och förlängs till slutet av året. Åtgärden väntas kosta 720 miljoner kronor, och finns med i vårändringsbudgeten.

Vice statsminister Ebba Busch sade att många hushåll har det tufft, klämda mellan hög inflation, högre räntor och höga elpriser. Särskilt utsatta är de som har små marginaler och barnfamiljer, och dessa vill regeringen nu rikta in sig på. Det är ofta ensamstående mammor.

”Det är en viktig lindring i en svår tid”, sade hon.

Finansminister Elisabeth Svantesson sade att den svenska ekonomin är i början av en lågkonjunktur, samtidigt som vi har en väldigt hög inflation.

Vi måste dämpa inflationen för att få ordning på ekonomin. Kärninflationen fortsätter att vara hög, bland annat har livsmedel dragit upp, men det är en bred palett av stigande priser. Att bekämpa inflationen är viktigt och därmed går det inte att driva på med stora underskott. Många reformer får därför vänta, sade hon.