Pension Den som väl börjat ta ut pengar från en pensionsförsäkring har minst sagt begränsade möjligheter att flytta kapitalet till en bättre pensionsförsäkring. Men det är något som regeringen nu vill ändra på.

Att ta ut sin pension på rätt sätt är viktigt. Du kan öka din pension med många tusenlappar genom att planera ditt uttag. Det handlar till exempel om faktorer som brytpunkter för statlig inkomstskatt, utbetalningstid, risknivå och sparform.

– Många tror att det är för sent att agera när pensionsdagen är kommen. Det är fel. Eftersom pensionen skall tas ut under lång tid, ibland 20-30 år så är de val du gör när du tar ut din pension betydande för hur mycket pension du totalt får ut, säger Mattias Fellenius på pensionsjämförelsesajten Pensiono.se.

Men när man väl börjat ta ut pensionen från en viss försäkring minskar handlingsutrymmet dramatiskt. Det går till exempel inte att flytta kapitalet till en annan försäkring. Det innebär att du är fast i en försäkring i ett antal år. Detta samtidigt som det kan finnas bättre pensionsförsäkringar med lägre avgifter hos andra bolag.

Det här är dock något som det snart kan bli ändring på. Strax innan sommaren lade regeringen en proposition för att förbättra flera saker för pensionsspararna.

Förslaget innebär att hela värdet i en eller flera pensionsförsäkringar får flyttas till en annan pensionsförsäkring med samma person som försäkrad, utan några beskattningskonsekvenser. En sådan flytt ska även kunna ske under en pågående utbetalning av pension, men några pensionsutbetalningar får inte ha påbörjats från den mottagande försäkringen.

– Vi ger med detta bättre möjligheter för den aktive konsumenten att flytta sitt sparande utan att för den sakens skull skapa onödiga risker för andra sparare. Jag hoppas fler tar tillfället i akt och ser över sitt pensionssparande, sade finansmarknadsminister Per Bolund (MP) i en kommentar när propositionen skickades till riksdagen.

Därmed skulle även den som redan börjat ta ut pension kunna flytta sitt kapital till en försäkring med bättre villkor. Genom att flytta till en försäkring med lägre avgifter eller inga avgifter alls kan pensionen i slutändan bli högre.

– En nybliven pensionär med ett kapital på 500 000 kr kan enligt våra beräkningar i genomsnitt spara 63 000 kr genom att flytta sina pensionspengar till ett billigare pensionsbolag, säger Mattias Fellenius på Pensiono.se.

Han konstaterar också att det är stora skillnader i avgiftsuttag mellan olika pensionsbolag. Det gäller inte minst fondförsäkringar. Han ger tre tips till pensionssparare.

– Tänk på att vissa av dina pensionsförsäkringar kommer att tas ut under lång tid. De val du gör kommer alltså att vara betydelsefulla, säger han.

– Kontrollera att risken i ditt sparande stämmer överens med den risk du är beredd att ta. Ett vanligt råd är att minska risken något, det vill säga flytta pengar från placeringar med hög risk till placeringar med lägre risk och med en garanti i botten.

– Se över vilka avgifter du betalar då avgifterna äter upp dina pensionspengar i onödan, avslutar Mattias Fellenius på Pensiono.se.

Av: Magnus Gustavsson, magnus.gustavsson@privataaffarer.se

Annons:
Kolla om du kan sänka dina avgifter för pensionssparande.

Vi visar hur höga avgifter du betalar, om försäkringen går att flytta och vilka andra alternativ med lägre avgifter som i så fall är tillgängliga.

Det enda du behöver göra är att fylla i dina uppgifter här nedan. Jämförelsen är helt kostnadsfri och utan förpliktelser.

Om du sedan bestämmer dig för att flytta kan du göra det själv eller få hjälp av Pensiono. Först om du väljer att låta Pensiono ta hand om din flytt kan en avgift tillkomma.

Valutor
Kronan klart under 10 euro i SEB:s nya valutastrategiSEB positiv till kronan trots att ”glansperioden är över”
FED
Fed ändrar ränteprognosenSpår större räntehöjningar 2023
Foto: AP/TT
Börsen
New York: Nedåt efter Feds beslutBanker vinnare efter räntebeskedet
Foto: Allis Nettréus/SvD/TT
Placera
Danske överviktar finanssektorn
Börsen
Börsstängning nära rekordnivån
Sektor
Cibus i storaffär i FinlandKöper 72 livsmedelsfastigheter av Sagax
Sektor
Saxo: Revansch för gröna aktier
IPO
USA: Fjolårets IPO-rekord redan slaget
Blankning
Blankningarna i Scandic ökar efter marknadsuppdatering
Foto: istockphoto
Analyser
Här är onsdagens köprekar
Foto: istock
Spara
Swedbank: Nu minskar hushållens sparutrymme"Även bostadsort påverkar sparandet"
Foto: Pi Frisk/TT
Noteringar
Så går det för onsdagens nykomlingarFyra nya bolag och ett nygammalt börjar handlas i dag
Foto: Shutterstock
Försäkring
”Dåligt försäkringsskydd för elsparkcyklar”Konsumenternas: Allt fler drabbas av olyckor
Foto: Copyright (c) 2019 Piotr Swat/Shutterstock. No use without permission.
Notering
Islandsbanki största isländska noteringen någonsin
Aktie
Förvaltarna: Electrolux Pro en dold diamantBolaget går bättre tider till mötes
Foto: Copyright (c) 2021 SewCream/Shutterstock. No use without permission.
Räntan
Prognos: Riksbanken höjer räntan redan nästa årSpår Industriarbetsgivarna i färsk konjunkturrapport
Aktie
SSAB ska samarbeta med Volvo CarsKommer utforska fossilfritt stål för användning i fordonsindustrin
Foto: Copyright (c) 2018 nyker/Shutterstock. No use without permission.
Asienbörserna
Nedåt i Asien i väntan på Fed
Spara
Här får du högst sparränta
Foto: Copyright (c) 2017 Andrey_Popov/Shutterstock. No use without permission.
Bostad
Bloomberg: Svensk bostadsmarknad bland de mest bubbliga i världen
Trading Direkt
Svolders vd om Arla Plast, Mildef och SPAC-bolag
Fonder
FI granskar Spiltan FonderSpiltan Fonders vd: Naturlig uppföljning efter coronastoppet
Aktie
Erik Selin ökar i CollectorHar köpt ytterligare 130 000 aktier
Foto: Shutterstock
Försäkringar
Konsumentverket granskar båtförsäkringar"Svårare jämföra båtförsäkringar än bil- och hemförsäkringar"