Pension Den som väl börjat ta ut pengar från en pensionsförsäkring har minst sagt begränsade möjligheter att flytta kapitalet till en bättre pensionsförsäkring. Men det är något som regeringen nu vill ändra på.

Att ta ut sin pension på rätt sätt är viktigt. Du kan öka din pension med många tusenlappar genom att planera ditt uttag. Det handlar till exempel om faktorer som brytpunkter för statlig inkomstskatt, utbetalningstid, risknivå och sparform.

– Många tror att det är för sent att agera när pensionsdagen är kommen. Det är fel. Eftersom pensionen skall tas ut under lång tid, ibland 20-30 år så är de val du gör när du tar ut din pension betydande för hur mycket pension du totalt får ut, säger Mattias Fellenius på pensionsjämförelsesajten Pensiono.se.

Men när man väl börjat ta ut pensionen från en viss försäkring minskar handlingsutrymmet dramatiskt. Det går till exempel inte att flytta kapitalet till en annan försäkring. Det innebär att du är fast i en försäkring i ett antal år. Detta samtidigt som det kan finnas bättre pensionsförsäkringar med lägre avgifter hos andra bolag.

Det här är dock något som det snart kan bli ändring på. Strax innan sommaren lade regeringen en proposition för att förbättra flera saker för pensionsspararna.

Förslaget innebär att hela värdet i en eller flera pensionsförsäkringar får flyttas till en annan pensionsförsäkring med samma person som försäkrad, utan några beskattningskonsekvenser. En sådan flytt ska även kunna ske under en pågående utbetalning av pension, men några pensionsutbetalningar får inte ha påbörjats från den mottagande försäkringen.

– Vi ger med detta bättre möjligheter för den aktive konsumenten att flytta sitt sparande utan att för den sakens skull skapa onödiga risker för andra sparare. Jag hoppas fler tar tillfället i akt och ser över sitt pensionssparande, sade finansmarknadsminister Per Bolund (MP) i en kommentar när propositionen skickades till riksdagen.

Därmed skulle även den som redan börjat ta ut pension kunna flytta sitt kapital till en försäkring med bättre villkor. Genom att flytta till en försäkring med lägre avgifter eller inga avgifter alls kan pensionen i slutändan bli högre.

– En nybliven pensionär med ett kapital på 500 000 kr kan enligt våra beräkningar i genomsnitt spara 63 000 kr genom att flytta sina pensionspengar till ett billigare pensionsbolag, säger Mattias Fellenius på Pensiono.se.

Han konstaterar också att det är stora skillnader i avgiftsuttag mellan olika pensionsbolag. Det gäller inte minst fondförsäkringar. Han ger tre tips till pensionssparare.

– Tänk på att vissa av dina pensionsförsäkringar kommer att tas ut under lång tid. De val du gör kommer alltså att vara betydelsefulla, säger han.

– Kontrollera att risken i ditt sparande stämmer överens med den risk du är beredd att ta. Ett vanligt råd är att minska risken något, det vill säga flytta pengar från placeringar med hög risk till placeringar med lägre risk och med en garanti i botten.

– Se över vilka avgifter du betalar då avgifterna äter upp dina pensionspengar i onödan, avslutar Mattias Fellenius på Pensiono.se.

Av: Magnus Gustavsson, magnus.gustavsson@privataaffarer.se

Annons:
Kolla om du kan sänka dina avgifter för pensionssparande.

Vi visar hur höga avgifter du betalar, om försäkringen går att flytta och vilka andra alternativ med lägre avgifter som i så fall är tillgängliga.

Det enda du behöver göra är att fylla i dina uppgifter här nedan. Jämförelsen är helt kostnadsfri och utan förpliktelser.

Om du sedan bestämmer dig för att flytta kan du göra det själv eller få hjälp av Pensiono. Först om du väljer att låta Pensiono ta hand om din flytt kan en avgift tillkomma.

Foto: Copyright (c) 2021 Shutterstock. No use without permission.
Aktier
Här är småspararnas amerikanska favoritaktierSPAC-bolag in på topplistan
Marknad
"USA går mot starkaste tillväxten sedan 1984""Inflationen stiger till nära 3 procent"
Börsen
Bolag i kö för notering i HongkongHongkongbörsen gynnas av nya amerikanska lagar
Foto: Shutterstock
Råvaror
Uppgifter: Opec överväger fortsatta produktionsminskningar
Börsen
Oregelbundet på börsen
Analys
DNB: Lundin Energy har överpresterat relativt oljepriset
Foto: istockphoto
Bostad
Hemnet: Boprisförväntningar på ny rekordnivå
Foto: Shutterstock
Kraftförsörjning
Priset på el allt mer oförutsägbart
Analyser
Här är onsdagens köprekar
Podd
Börspanelen: Så här köper experten under en dag... och det här köper han aldrig
Insiders
Insiders som köpt eller sålt aktier
Blankning
Nygammal blankare in i Eolus Vind
Foto: Copyright (c) 2017 Shutterstock. No use without permission.
Konsumtion
Swedbank: Svag konsumtion i slutet av februari
Börsen
Minskad ränteoro lyfter Asiens börser
Foto: AP/TT
Wall Street
Brett nedåt på Wall Street
Placera
Skandia: Här är marknaderna med högst avkastningspotential"Sverige fortfarande en attraktiv börsmarknad"
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens färska köprekar
Börsen
Aktiechefen: Räntefokuset på börsen lär beståMen långsiktiga positiva trenden är intakt
Aktie
DNB: Analytikerkåren missförstår SBB:s kapitalstruktur"Ger för höga estimat"
Foto: istock
Spara
Undersökning: Pandemin får unga att börja buffertspara9 procent av svenskarna har mindre än en månadslön på kontot
2/3
Trading Direkt: Om ränterörelserna i USA
Placera
Förvaltaren: Vändningen är nu"Marknaden upptäcker en ny era under våren"
Foto: Copyright (c) 2018 Shutterstock. No use without permission.
Bostad
SBAB varnar för bakslag på bostadsmarknadenBopriserna fortsatte uppåt i februari
Kina
Kina varnar för bubbeltendenser på internationella marknader
Index
Avanza och Kindred in i Stoxx Europe 600Nokia kastas ut från Stoxx 50