Pension Den som väl börjat ta ut pengar från en pensionsförsäkring har minst sagt begränsade möjligheter att flytta kapitalet till en bättre pensionsförsäkring. Men det är något som regeringen nu vill ändra på.

Att ta ut sin pension på rätt sätt är viktigt. Du kan öka din pension med många tusenlappar genom att planera ditt uttag. Det handlar till exempel om faktorer som brytpunkter för statlig inkomstskatt, utbetalningstid, risknivå och sparform.

– Många tror att det är för sent att agera när pensionsdagen är kommen. Det är fel. Eftersom pensionen skall tas ut under lång tid, ibland 20-30 år så är de val du gör när du tar ut din pension betydande för hur mycket pension du totalt får ut, säger Mattias Fellenius på pensionsjämförelsesajten Pensiono.se.

Men när man väl börjat ta ut pensionen från en viss försäkring minskar handlingsutrymmet dramatiskt. Det går till exempel inte att flytta kapitalet till en annan försäkring. Det innebär att du är fast i en försäkring i ett antal år. Detta samtidigt som det kan finnas bättre pensionsförsäkringar med lägre avgifter hos andra bolag.

Det här är dock något som det snart kan bli ändring på. Strax innan sommaren lade regeringen en proposition för att förbättra flera saker för pensionsspararna.

Förslaget innebär att hela värdet i en eller flera pensionsförsäkringar får flyttas till en annan pensionsförsäkring med samma person som försäkrad, utan några beskattningskonsekvenser. En sådan flytt ska även kunna ske under en pågående utbetalning av pension, men några pensionsutbetalningar får inte ha påbörjats från den mottagande försäkringen.

– Vi ger med detta bättre möjligheter för den aktive konsumenten att flytta sitt sparande utan att för den sakens skull skapa onödiga risker för andra sparare. Jag hoppas fler tar tillfället i akt och ser över sitt pensionssparande, sade finansmarknadsminister Per Bolund (MP) i en kommentar när propositionen skickades till riksdagen.

Därmed skulle även den som redan börjat ta ut pension kunna flytta sitt kapital till en försäkring med bättre villkor. Genom att flytta till en försäkring med lägre avgifter eller inga avgifter alls kan pensionen i slutändan bli högre.

– En nybliven pensionär med ett kapital på 500 000 kr kan enligt våra beräkningar i genomsnitt spara 63 000 kr genom att flytta sina pensionspengar till ett billigare pensionsbolag, säger Mattias Fellenius på Pensiono.se.

Han konstaterar också att det är stora skillnader i avgiftsuttag mellan olika pensionsbolag. Det gäller inte minst fondförsäkringar. Han ger tre tips till pensionssparare.

– Tänk på att vissa av dina pensionsförsäkringar kommer att tas ut under lång tid. De val du gör kommer alltså att vara betydelsefulla, säger han.

– Kontrollera att risken i ditt sparande stämmer överens med den risk du är beredd att ta. Ett vanligt råd är att minska risken något, det vill säga flytta pengar från placeringar med hög risk till placeringar med lägre risk och med en garanti i botten.

– Se över vilka avgifter du betalar då avgifterna äter upp dina pensionspengar i onödan, avslutar Mattias Fellenius på Pensiono.se.

Av: Magnus Gustavsson, magnus.gustavsson@privataaffarer.se

Annons:
Kolla om du kan sänka dina avgifter för pensionssparande.

Vi visar hur höga avgifter du betalar, om försäkringen går att flytta och vilka andra alternativ med lägre avgifter som i så fall är tillgängliga.

Det enda du behöver göra är att fylla i dina uppgifter här nedan. Jämförelsen är helt kostnadsfri och utan förpliktelser.

Om du sedan bestämmer dig för att flytta kan du göra det själv eller få hjälp av Pensiono. Först om du väljer att låta Pensiono ta hand om din flytt kan en avgift tillkomma.

Politik
Regeringen sänker BNP-prognosSer reformutrymme på 25 miljarder
Analyser
Här är torsdagens färska analyser
Pension
Så räknar du ut hur deltiden minskar pensionenDeltid största kvinnofällan
Bolån
Privatekonomen: Investering dubbelt så effektiv som amortering
Aktie
Bornold om Oscar Properties: Dags för vd att öppna plånboken
Räntan
SBAB: Riksbanken höjer först 2022
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
Viss återhämtning på StockholmsbörsenStorbankerna vinnare
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Oscar Properties söker stöd för nyemission
Sektor
Betting: Cherry och Rune Andersson-bolag får böter
Rapport
Brakförlust för Oscar PropertiesSålde bara 8 bostäder under kvartalet
Aktietips
En exotiskt bankaktie att köpa
Rapport
Stark tillväxt för Garo
Foto: Leo Sellén/TT
Rapport
Tungt kvartal för Actic
Handelskriget
Trump om handelskriget: Jag är den utvalde
Rapport
Elektas orderingång ökade 32 procent
Fed
Fed: Räntesänkningen en "omkalibrering"
Rapport
Teqnion sänker helårsprognosen
Några platser kvar på höstens första kurs i PA-skolanSpetsa dina kunskaper om aktier
Fonder
Fonderna som är överviktade i Storbritannien inför brexit"Ypperligt tillfälle för långsiktiga investerare"
Skatt
Så undviker du restskatt som pensionär
Analyser
Här är onsdagens analyser
Fonder
Alfred Bergs fonder säljs - så påverkas du som fondsparareCarnegie Fonder tar över förvaltningen
Spara
Ekonomen: Negativ sparränta skulle skrämma bort svenska sparare"Osannolikt att svenska banker går samma väg"
Fed
Trumps nya känga till Fed-chefen: Som en golfare som inte kan putta
Foto: Anders Wiklund/TT
Valuta
SHB: Fortsatt kräftgång för kronan
Konjunktur
SHB-prognos: Avmattningen fördjupas och breddas"Räntehöjningarna ställs successivt in"
Rapport
Stigande vinst och omsättning för kycklingjätten