Pension Den som väl börjat ta ut pengar från en pensionsförsäkring har minst sagt begränsade möjligheter att flytta kapitalet till en bättre pensionsförsäkring. Men det är något som regeringen nu vill ändra på.

Att ta ut sin pension på rätt sätt är viktigt. Du kan öka din pension med många tusenlappar genom att planera ditt uttag. Det handlar till exempel om faktorer som brytpunkter för statlig inkomstskatt, utbetalningstid, risknivå och sparform.

– Många tror att det är för sent att agera när pensionsdagen är kommen. Det är fel. Eftersom pensionen skall tas ut under lång tid, ibland 20-30 år så är de val du gör när du tar ut din pension betydande för hur mycket pension du totalt får ut, säger Mattias Fellenius på pensionsjämförelsesajten Pensiono.se.

Men när man väl börjat ta ut pensionen från en viss försäkring minskar handlingsutrymmet dramatiskt. Det går till exempel inte att flytta kapitalet till en annan försäkring. Det innebär att du är fast i en försäkring i ett antal år. Detta samtidigt som det kan finnas bättre pensionsförsäkringar med lägre avgifter hos andra bolag.

Det här är dock något som det snart kan bli ändring på. Strax innan sommaren lade regeringen en proposition för att förbättra flera saker för pensionsspararna.

Förslaget innebär att hela värdet i en eller flera pensionsförsäkringar får flyttas till en annan pensionsförsäkring med samma person som försäkrad, utan några beskattningskonsekvenser. En sådan flytt ska även kunna ske under en pågående utbetalning av pension, men några pensionsutbetalningar får inte ha påbörjats från den mottagande försäkringen.

– Vi ger med detta bättre möjligheter för den aktive konsumenten att flytta sitt sparande utan att för den sakens skull skapa onödiga risker för andra sparare. Jag hoppas fler tar tillfället i akt och ser över sitt pensionssparande, sade finansmarknadsminister Per Bolund (MP) i en kommentar när propositionen skickades till riksdagen.

Därmed skulle även den som redan börjat ta ut pension kunna flytta sitt kapital till en försäkring med bättre villkor. Genom att flytta till en försäkring med lägre avgifter eller inga avgifter alls kan pensionen i slutändan bli högre.

– En nybliven pensionär med ett kapital på 500 000 kr kan enligt våra beräkningar i genomsnitt spara 63 000 kr genom att flytta sina pensionspengar till ett billigare pensionsbolag, säger Mattias Fellenius på Pensiono.se.

Han konstaterar också att det är stora skillnader i avgiftsuttag mellan olika pensionsbolag. Det gäller inte minst fondförsäkringar. Han ger tre tips till pensionssparare.

– Tänk på att vissa av dina pensionsförsäkringar kommer att tas ut under lång tid. De val du gör kommer alltså att vara betydelsefulla, säger han.

– Kontrollera att risken i ditt sparande stämmer överens med den risk du är beredd att ta. Ett vanligt råd är att minska risken något, det vill säga flytta pengar från placeringar med hög risk till placeringar med lägre risk och med en garanti i botten.

– Se över vilka avgifter du betalar då avgifterna äter upp dina pensionspengar i onödan, avslutar Mattias Fellenius på Pensiono.se.

Av: Magnus Gustavsson, magnus.gustavsson@privataaffarer.se

Annons:
Kolla om du kan sänka dina avgifter för pensionssparande.

Vi visar hur höga avgifter du betalar, om försäkringen går att flytta och vilka andra alternativ med lägre avgifter som i så fall är tillgängliga.

Det enda du behöver göra är att fylla i dina uppgifter här nedan. Jämförelsen är helt kostnadsfri och utan förpliktelser.

Om du sedan bestämmer dig för att flytta kan du göra det själv eller få hjälp av Pensiono. Först om du väljer att låta Pensiono ta hand om din flytt kan en avgift tillkomma.

Aktietips
Förvaltaren: Tre spännande småbolag"Alla upp över 20 procent i augusti"
Aktieråd
Tre aktier med olika råd
Bostad
SBAB: Låga räntor får bopriserna att stiga i år
Handelskriget
Trump skjuter upp Kina-tullar
Aktie
Vinstvarning från Rovio
Fonder
Majoritet av USA-fondskapitalet förvaltas passivt
Foto: istockphoto
Asien
Asien: Överlag uppåt efter nytt tullbesked
Foto: AP/TT
Wall Street
Uppgångar på Wall Street
Aktie
Han blir tillförordnad vd för Telia
Foto: Bertil Ericson/TT
Aktie
Preliminära siffror från Kappahl inför budFörsäljningen ökade 7 procent
Foto: istockphoto
Analyser
Många köprekar bland onsdagens analyser
Aktier
Här är spararnas amerikanska favoritaktierHajpat vegobolag ökar mest
Fed
Trump vill se noll- eller minusränta
ECB
Räntesänkning och nya stödköp i kortenBesked från ECB torsdag eftermiddag
Börsen
Klart med listbyte för SBB
Foto: Janerik Henriksson/TT
Penningtvättshärvan
Swedbank: Inga dokument är manipulerade
Hållbart
Här är aktierna som hållbara fonder investerar i
Event
Missa inte Haskels aktietips i LinköpingFåtal platser kvar till Stora Placeringskvällen 16/9
Analys
Carnegie slopar köprekSpår oro kring marginaler på kort sikt
Oljepriset
Paretos oljeanalytiker: Kraftigt prisfall på olja efter 2020Opec sänker sin efterfrågeprognos
Foto: istockphoto
Fonder
Egyptiska börsen bland världens bästaUpp 25 procent i år mätt i amerikanska dollar
Foto: Pressbild
Analys
Citi höjer Astras riktkurs med 43 procent"Marknaden underskattar potentialen"
Analys
DNB sätter köprekommendation för Nent
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
Pareto höjer Thule till köp
Basbelopp
Prisbasbeloppet för 2020 fastställt – så påverkar det dig
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Aktie
Haldex anmäler fd anställd för företagsspioneri och dataintrångKan ha kommit åt insiderinformation
Foto: istockphoto
Bolån
Snitträntan faller hos storbankernaMen uppstickarna har klart lägst ränta