RB: VÄNTAS HÖJA 50P I FEBRUARI, OCH 25P I APRIL - NORDEA

2023-01-25 09:21:44

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Nordea ändrar sin prognos om Riksbankens styrränta i samband med den nya konjunkturprognos som publicerades på onsdagen.

Nordea har sedan tidigare väntat att Riksbanken höjer styrräntan med 50 punkter i februari, till 3,00 procent, men tror nu att Riksbanken kommer att höja med ytterligare 25 punkter i april, till 3,25 procent. Därefter väntar räntesänkningar under 2024, ner till 2,00 procent i slutet av året.

"De viktigaste skälen till den förändrade prognosen är ECB:s hökaktiga hållning och den svaga kronan. ECB väntas höja sin policyränta till 3,25 procent i år. Kronans växelkurs är känslig och Riksbanken befarar sannolikt en risk för ytterligare försvagning om banken inte håller takten med ECB", skriver Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea.

Han skriver vidare att kärninflationen i Sverige är högre än i många jämförbara länder, och en ytterligare kronförsvagning kan öka skillnaden och försena nedgången i inflationen.

"Den svaga kronan hjälper därmed inte Riksbanken i dess ansträngningar för att bibehålla trovärdigheten för 2-procentsmålet", skriver Isaksson.

Han noterar samtidigt att inflationsutsikterna i Sverige är blandade. Riksbanken kommer sannolikt att revidera upp prognosen för KPIF exklusive energi under första halvåret något, men samtidigt betyder den senaste tidens nedgång i elpriserna att Riksbanken kan lämna KPIF-prognosen i stort sett oförändrad.

Den svenska ekonomin och arbetsmarknaden har samtidigt varit mer uthållig än väntat, vilket på marginalen kan vara ett argument för att strama åt penningpolitiken ytterligare.

Torbjörn Isaksson noterar också att inte mycket är känt om nye riksbankschefen Erik Thedéen och nya vice riksbankschefen Aino Bunges syn på penningpolitiken. Han tror dock att de i stora drag kommer att hålla fast vid den policyhållning som Riksbanken intog förra året, åtminstone på kort sikt.Direkt-SE