Fonder Råvarufonderna är vinnare i den senaste månadens turbulens på marknaderna. Bäst av alla fonder hos Nordnet är BGF World Energy, upp 18 procent på en månad. Näst bäst var Franklin Natural Resources, upp med nästan 10 procent på en månad. Svenska småbolagsfonder samlas i botten där det är tätt bland fonderna som har förlorat tungt under månaden.

Att råvaru- och energifonder är kraftigt upp beror på att oljepriset stigit till över 80 dollar fatet, menar Frida Bratt, Nordnets sparekonom och påpekar att det är det dyraste oljepriset på 13 år.

I kombination med att även kol- och naturgaspriserna är rekordhöga skapar det bra lägen för energisektorn, och då naturligtvis även för råvarufonderna. Ett underliggande skäl till att sektorn går bra är den ekonomiska återhämtningen i världen i takt med att allt fler samhällen öppnar upp efter pandemin.

Även Rysslandsfonderna lyfter

– Den sparare som hängt med i den här uppgången kanske har något att trösta sig med om en elräkning på rena skräcknivåerna landar i brevlådan i vinter, säger Frida Bratt.

Det är samma faktorer som just nu lyfter även Rysslandsfonderna, eftersom både rysk ekonomi i stort och ryska oljebolag är beroende av ett högt oljepris.

– Energi- och råvarusektorn väger tillsammans över 60 procent av Moskvabörsen. Generellt stärks den ryska rubeln när oljepriset stiger. HSBC GIF Russia Equity har stigit med 7 procent på en månad, och nästan lika bra har exempelvis BGF Emerging Europe, Carnegie Rysslandsfond och Nordea Rysslandsfond gått, säger Frida Bratt.

– Men Rysslandsfonder har gått bra hela året, vilket sannolikt har att göra med återstarten av den globala ekonomin och rotationen mot värde vi haft under 2021. Ryssland är en av de mest värdetunga börserna i världen, säger hon.

Småbolagsfonder förlorare

Desto sämre har det gått för några andra fondkategorier. De fondmarknader som drabbats värst i turbulensen är till exempel svenska småbolagsfonder.

– SEB Sverige Small Cap har fallit med nästan 14 procent, och det på bara en månad. Lannebo Småbolag har fallit med 11 procent. När de långa marknadsräntorna stigit, som de gjort den senaste månaden, skapar det rent generellt en oro som i högre utsträckning drabbar tillväxtbolag, som ju ofta finns i den här typen av fonder. Höga värderingar i bolag där vinster ligger långt fram i tiden blir generellt sett svårare att räkna hem när räntorna stiger, säger Frida Bratt.

Tabeller: Nedanstående tabeller visar de allra bästa fonderna senaste månaden och hur stor kursförändringarna varit. Den nedre tabellen visar på samma vis de största förlorarna, samt deras kursförändringar i procent.

De bästa fonderna, 1 mån Kursförändring, %, 1 mån
BGF World Energy 18
Franklin Natural Resources 11
HSBC GIF Russia Equity 7
Vontobel Commodity 7
BGF Emerging Europé 7
   

 

De sämsta fonderna, 1 mån Kursförändring, %, 1 mån
SEB Sverigefond Small Cap -14
Aktia Nordic Small Cap -13
Fondita Nordic Small Cap -12
SEB Fastighetsfond Norden -12
Lannebo Småbolag -11
Källa: Nordnet