Kritisk tid för Rottneros

Publicerad 2013-01-24 12:21

Rapportkommentar Massatillverkaren, som minskar förlusten i fjärde kvartalet, skulle kunna påbörja en turn around. Budet från Arctic Paper är en trigger i aktien, men tills vidare råder Marcus Hernhag att ha is i magen.

För att vara ett bolag med usel historik och ett tufft 2012 bakom sig har Rottneros och många av dess ägare haft hög svansföring gentemot budgivaren Arctic Paper. 2012 bjöd på 5 procent lägre försäljning till 1,4 miljarder och en vinst på 6 miljoner kr före skatteeffekter.

Hoppet i Rottneros är stigande efterfrågan och pris på pappersmassa, för då skulle bolaget kunna påbörja en turn around. Utifrån den konkurrens som råder i branschen blir det nog ingen långvarig vinstuppgång ens med en ny högkonjunktur.

Det egna kapitalet per aktie är 6,51 kr, vilket är högt över aktiekursen på 2,51 kr. Det betyder att aktiemarknaden väntar sig nya förluster för Rottneros. Å andra sidan är kostnaderna är trimmade och blir det ett vinstmässigt uppsving någon gång under de kommande åren är det antagligen läge att sälja aktien. Just nu är det däremot ingen brådska.

Turn around-läget är kvar och diskussionerna med Arctic Paper lär fortsätta. Budet gick inte igenom då det polska finpappersbolaget i nuläget endast äger 40,7 procent av Rottneros, men ett samarbete som sparar kostnader vore välkommet och skulle gynna aktien. Budet är i vilket fall förlängt till den 4 februari.

Rottneros finanser är bra och i väntan på bättre tider är direktavkastningen på 4 procent helt okej.