Frida Bratt lyfter betydelsen av både den nu starka svenska kronan samt vad de verkställande direktörerna för rapportbolagen skriver i sina vd-ord i rapporterna.
Kostnadskontrollen är viktigare än vanligt under de här tiderna, och Frida Bratt skriver att bolagen blivit bra på att hålla i kostnaderna, även om ”lägre kostnader såklart inte värderas lika högt som ökad försäljning”. Men totalt sett kan det finnas ordentligt med utrymme för positiva överraskningar jämfört med de prognoser som olika analytiker publicerat.
Kronan ”skaver”
Utfallet kan bli ordentligt positivt, trots att den starka kronan ”skaver och oroar lite”.
Sektormässigt tror Frida Bratt på bank och verkstad, eftersom de är de största sektorerna och dessutom alltid är intressanta, då utfallet där säger någonting om konjunkturläget.
Som exempel anför hon Volvo och lastbilsförsäljningen som en viktig parameter, där också tillståndet för kronan spelar stor roll.
När det gäller bankerna har kreditförlusterna blivit mindre än vad som först spåddes när pandemin bröt ut.
”Bankerna vill gärna dela ut”
”Från Swedbank har vi redan fått ett utdelningsbesked och de andra bankerna lär följa efter och dela ut 25 procent av vinsten. De är välkapitaliserade och vill gärna dela ut, så de kommer att dela ut så mycket som FI ’tillåter’. H&M är alltid intressant, jag tillhör dem som tror att H&M är ett av de bolag som efter detta stålbad kan komma ut starkare på andra sidan när konkurrenter fallit”, skriver Frida Bratt.
Rapportmottagandet på börsen är en viktig faktor, menar Frida Bratt. Ett positivt tolkningsföreträde gäller om kurserna stiger på rapportdagen, även om ett rapportbolag inte lyckats överträffa analytikernas förväntningar. Men om en aktie faller, trots överträffade förväntningar, vittnar det om en stigande nervositet på börsen.
”Återhållsamhet negativ signal”
Slutligen tror Frida Bratt att det ”finns anledning att se positivt på utdelningssäsongen. Det finns ju bolag som till och med betalat tillbaka permitteringsstöd för att kunna dela ut, så som SKF, och som har möjlighet att göra det”, skriver hon.
Men om det är så att bolagen är återhållsamma med utdelningarna så betyder det att de ser ett behov av att hålla en stark kassa, kanske för sämre tider, och det skulle vara en negativ signal, enligt Frida Bratt.