Rapporter På tisdagskvällen bjöd en rad amerikanska techjättar på rapporter, bland annat Facebook, Twitter, Alphabet och Microsoft.

Facebook redovisade ett resultat som var starkare än väntat för det tredje kvartalet. Intäkterna var däremot lägre än analytikernas förhandstips och påverkades negativt av Apples nya användardatapolicy, som satt en käpp i hjulet för annonsaffären. Flertalet analytiker sänkte sin riktkurs för det sociala mediebolaget efter delårsrapporten och aktien backade 3,7 procent.

Google slog vinstförväntningarna

Googles börsnoterade koncernmoder Alphabet redovisar ett resultat per aktie på 27:99 dollar för det tredje kvartalet 2021. Analytikernas förväntningar var ett resultat på 23:30 dollar per aktie, enligt S&P Global Market Intelligence.

Försäljningen var 65,1 miljarder dollar. Väntat var en försäljning på 63,2 miljarder dollar, enligt S&P Global Market Intelligence.

Intäkterna från annonsverksamheten landade på 53,1 miljarder dollar, en ökning med drygt 43 procent, jämfört med motsvarande period i fjol.

Intäkterna för molnverksamheten, som går under namnet Google Cloud, växte med cirka 47 procent till 5 miljarder dollar. På rörelseresultatnivå stod Google Cloud fortsatt för en förlust, som dock halverades jämfört med tredje kvartalet i fjol.

”Vi fortsatte att leverera inom samtliga verksamhetsområden, genom att tillhandahålla användbara och värdefulla upplevelser för både konsumenter och våra partners”, kommenterade bolagets finanschef Ruth Porat i delårsrapporten.

Aktien handlades ned något i den amerikanska efterhandeln.

Microsoft steg i efterhandeln

Microsoft redovisar ett resultat per aktie på 2:71 dollar för det första kvartalet i det brutna räkenskapsåret.

Analytikernas förväntningar var ett resultat på 2:07 dollar per aktie, enligt S&P Global Market Intelligence.

Intäkterna var 45 miljarder dollar, en ökning med 22 procent jämfört med motsvarande period i fjol. Väntat var intäkter på 44 miljarder dollar.

Justerat för engångsposter, som i kvartalet bland annat inkluderat en skattelättnad om 3,1 miljarder dollar, uppgick resultatet till 2:27 dollar per aktie. Analytikerna hade här förväntat sig 2:08 dollar.

Segmentet för produktivitets- och affärsprogram, som bland annat inkluderar Office, redovisade intäkter om 15 miljarder dollar, motsvarande en ökning med 22 procent, jämfört med motsvarande period förra år. Bolagets egen prognos var att intäkterna inom segmentet skulle landa inom intervallet 14,5-14,8 miljarder dollar.

Bolagets molnsegment, som går under namnet Intelligent Cloud och som inkluderar AWS-konkurrenten Azure, redovisade intäkter om 17 miljarder dollar, en ökning med 31 procent jämfört med motsvarande period i fjol. Här hade bolaget guidat för intäkter inom spannet 16,4-16,7 miljarder dollar.

Aktien steg något i den amerikanska efterhandeln.

Skadestånd gav oväntad förlust för Twitter

Mikrobloggen Twitter redovisar ett justerat resultat per aktie på -0:54 dollar för det tredje kvartalet 2021. Analytikernas förväntningar var ett resultat på 0:18 dollar per aktie, enligt snittprognosen från S&P Global Market Intelligence.

Resultatmissen var till stor del kopplad till en skadeståndskostnad från en rättegång 2016, där bolaget anklagats för att ha vilselett aktieägare, rapporterade Wall Street Journal.

Omsättningen var 1,3 miljarder dollar, i linje med analytikerestimaten.

Intäkterna från annonsverksamheten växte 41 procent, jämfört med motsvarande i fjol, och bröt därmed trenden av svag annonstillväxt kopplat till Apples nya användardatapolicy, som noterats på flera håll under rapportperioden – inte minst i delårsrapporterna från Facebook och Snap.

”Det bredare reklamekosystemet håller fortfarande på att anpassa sig”, kommenterade Twitters finanschef Ned Segal till Wall Street Journal och tillade att ”detta har varit en mindre betydande faktor för oss”.