Bank Handelsbanken får högst betyg medan Avanza hamnar i botten när det gäller hur skyddade kundernas konton är mot nätbedrägerier. Det visar en färsk konsultrapport beställd av  organisationen Villaägarnas produktgranskning.

– Samtliga banker får godkänt i säkerhetstestet, men de har olika mycket att jobba på i säkerhetshänseende. Handelsbankens säkerhet är ”bäst i test” medan Avanza Bank är den bank som har mest att förbättra, säger Villaägarnas chefsjurist Ulf Stenberg.

Bedrägerier där konton länsas efter att innehavaren lurats att godkänna transaktionerna via bank-id drabbar fortfarande många svenskar. För några år sedan infördes visserligen BankID ett extra säkerhetslager med QR-koder vilket gjorde att antalet bedrägerier minskade. Men fortfarande finns flera andra autentiseringsmetoder som gör det möjligt för bedragare att lura bankkunderna.

Enligt en färsk rapport som gjorts av konsultbolaget Bodforss på uppdrag av organisationen Villaägarna varierar säkerhetsnivån rejält mellan bankerna.

Enligt undersökningen ligger de största svagheterna i de autentiseringar som görs med bankdosa eller kortläsare utan sladd. Där finns en risk att en bedragare skulle kunna lura bankkunden att knappa in koder två gånger i sin dosa. I många fall kan det räcka för att en bedragare ska kunna genomföra en transaktion eller utfärda ett nytt BankID.

– Alla bankerna fungerar i säkerhetshänseende, så normalkunden kan välja bank utifrån de erbjudanden och tjänster som upplevs vara mest intressanta. I vissa fall kan det dock finnas skäl att göra en annan bedömning och i högre grad beakta säkerheten för bankkontona. Många bankbedragare väljer att inrikta sig mot personer som de upplever vara lättare att manipulera, till exempel de äldsta grupperna av pensionärer och personer med intellektuell funktionsnedsättning, säger Ulf Stenberg på Villaägarna.

”Bäst i test” med betyget 4 är Handelsbanken som rapportförfattarna anser har ”en generellt hög säkerhetsnivå och känns som den bank som har den mest genomtänkta riskprofilen för identifiering av kunderna”.

Avanza är den bank som får sämst betyg (2) vilket ändå innebär godkänt. I rapporten påpekas visserligen att det inte går att föra över pengar till andras konton men att säkerheten ändå kan bli bättre.

”Även om man inte kan direkt överföra pengar till konton i andra banker så finns det risker med att ha en låg nivå av säkerhet i inloggningen på banken. En bedragare skulle kunna använda köp och försäljning av värdepapper på ett sätt som skulle kunna gagna bedragarens intressen”, står det i rapporten.

Avanza får också kritik för att det fortfarande går att logga in med hjälp av användarnamn och lösenord.

”Användarnamn och lösenord borde inte förekomma på en internetbank 2021, även om man använder tvåfaktorautentisering genom tidsbaserade engångskoder. Det är oklart varför Avanza har kvar möjligheten när det finns stöd för bättre alternativ”, står det i rapporten.

Peter Strömberg är CIO på Avanza och han menar att man som bank verkar i en förtroendebransch där säkerheten är A och O.

– Avanza tar säkerhetsfrågan på största allvar och vi arbetar konsekvent förebyggande, upptäckande och åtgärdande för att säkerheten i systemen ska vara ändamålsenlig och av högsta kvalitet, säger han.

När det gäller kritiken mot att det fortfarande går att logga in med användarnamn och lösenord i kombination med engångskod så påpekar han att det trots allt är en godkänd metod.

– Samtliga nuvarande tre inloggningsmetoder följer säkerhetsriktlinjer och branschstandard. Vi följer noga utvecklingen, gör egna tester och analyser och tar hjälp av andras för att öka säkerheten för våra kunder. Det betyder att vi ständigt utvecklar och optimerar våra tekniska lösningar och användarupplevelser, säger Peter Strömberg.

Tabell: Resultatet av säkerhetsgranskningen av privatkunders bankkonton

banksecurity-table

Betygsskala
1 = underkänd säkerhet
2 = godkänd säkerhet
3 = hög säkerhet
4 = mycket hög säkerhet
5 = extremt hög säkerhet

Källa: Villaägarna

Hongkong
Hang Sengs teknikindex ned drygt 36 procent på sex månader
Foto: Shutterstock
Försäkring
Mobilskador rusar under sommaren
Aktie
Norwegian: Konverterar fordringar till aktierSkulder för 822 miljoner ersätts med 95 miljoner nya aktier
Köptips
DNB lyfter Enea efter strategiskt förvärv
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens köprekar
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Rapport
Bättre för sjätte kvartalet i rad för Eltel
Rapport
Starkt resultat med hög tillväxt för Hexagon
Stockholmsbörsen
Nedåt på börsenEvolution och Boliden i topp
Börsen
Max Matthiessen tror på USA- och euroområdesaktier"Fallande KPI i Europa och högre energipriser"
Asien
Asien: Fortsatt oro inför FedmötetUppåt i Tokyo
Foto: AP/TT
Wall street
Lätt positiva börser i New YorkKinesiska bolag stora förlorare
Börsen
Goldman Sachs: BNP-tillväxten i USA bromsar kraftigt 2022
Inflationen
Bank of England: Monetära stimulanser kvar i flera kvartal"Uppgången sannolikt temporär"
Aktie
ABB bekräftar storaffären
Bank
Fitch höjer utsikterna för två svenska storbanker
Foto: Mark Lennihan/AP/TT
Kryptovalutor
Bitcoinpriset upp 10 procent senaste dygnet
Bedrägerier
Brå: Kraftig ökning av fakturabedrägerierMen kortbedrägerier har minskat med 34 procent
Foto: istockphoto
Analyser
Här är måndagens färska köprekar
Foto: Shutterstock
Fonder
"Kvinnliga fondförvaltare får högre avkastning"
Köptips
AFV: En aktie att köpa
Råvaror
Råvaror: Prispress på olja
Foto: istockphoto
Försäkring
Stora skillnader i ersättning vid cykelstöld
Bolån
De flesta bolån är under två miljoner"Riskerna med bolån inte så stora"
Rekommendationer
Köp Astra och Trelleborg
Foto: Shutterstock
Japan
OS ökar intresset för Japanfonder