Bank Handelsbanken får högst betyg medan Avanza hamnar i botten när det gäller hur skyddade kundernas konton är mot nätbedrägerier. Det visar en färsk konsultrapport beställd av  organisationen Villaägarnas produktgranskning.

– Samtliga banker får godkänt i säkerhetstestet, men de har olika mycket att jobba på i säkerhetshänseende. Handelsbankens säkerhet är ”bäst i test” medan Avanza Bank är den bank som har mest att förbättra, säger Villaägarnas chefsjurist Ulf Stenberg.

Bedrägerier där konton länsas efter att innehavaren lurats att godkänna transaktionerna via bank-id drabbar fortfarande många svenskar. För några år sedan infördes visserligen BankID ett extra säkerhetslager med QR-koder vilket gjorde att antalet bedrägerier minskade. Men fortfarande finns flera andra autentiseringsmetoder som gör det möjligt för bedragare att lura bankkunderna.

Enligt en färsk rapport som gjorts av konsultbolaget Bodforss på uppdrag av organisationen Villaägarna varierar säkerhetsnivån rejält mellan bankerna.

Enligt undersökningen ligger de största svagheterna i de autentiseringar som görs med bankdosa eller kortläsare utan sladd. Där finns en risk att en bedragare skulle kunna lura bankkunden att knappa in koder två gånger i sin dosa. I många fall kan det räcka för att en bedragare ska kunna genomföra en transaktion eller utfärda ett nytt BankID.

– Alla bankerna fungerar i säkerhetshänseende, så normalkunden kan välja bank utifrån de erbjudanden och tjänster som upplevs vara mest intressanta. I vissa fall kan det dock finnas skäl att göra en annan bedömning och i högre grad beakta säkerheten för bankkontona. Många bankbedragare väljer att inrikta sig mot personer som de upplever vara lättare att manipulera, till exempel de äldsta grupperna av pensionärer och personer med intellektuell funktionsnedsättning, säger Ulf Stenberg på Villaägarna.

”Bäst i test” med betyget 4 är Handelsbanken som rapportförfattarna anser har ”en generellt hög säkerhetsnivå och känns som den bank som har den mest genomtänkta riskprofilen för identifiering av kunderna”.

Avanza är den bank som får sämst betyg (2) vilket ändå innebär godkänt. I rapporten påpekas visserligen att det inte går att föra över pengar till andras konton men att säkerheten ändå kan bli bättre.

”Även om man inte kan direkt överföra pengar till konton i andra banker så finns det risker med att ha en låg nivå av säkerhet i inloggningen på banken. En bedragare skulle kunna använda köp och försäljning av värdepapper på ett sätt som skulle kunna gagna bedragarens intressen”, står det i rapporten.

Avanza får också kritik för att det fortfarande går att logga in med hjälp av användarnamn och lösenord.

”Användarnamn och lösenord borde inte förekomma på en internetbank 2021, även om man använder tvåfaktorautentisering genom tidsbaserade engångskoder. Det är oklart varför Avanza har kvar möjligheten när det finns stöd för bättre alternativ”, står det i rapporten.

Peter Strömberg är CIO på Avanza och han menar att man som bank verkar i en förtroendebransch där säkerheten är A och O.

– Avanza tar säkerhetsfrågan på största allvar och vi arbetar konsekvent förebyggande, upptäckande och åtgärdande för att säkerheten i systemen ska vara ändamålsenlig och av högsta kvalitet, säger han.

När det gäller kritiken mot att det fortfarande går att logga in med användarnamn och lösenord i kombination med engångskod så påpekar han att det trots allt är en godkänd metod.

– Samtliga nuvarande tre inloggningsmetoder följer säkerhetsriktlinjer och branschstandard. Vi följer noga utvecklingen, gör egna tester och analyser och tar hjälp av andras för att öka säkerheten för våra kunder. Det betyder att vi ständigt utvecklar och optimerar våra tekniska lösningar och användarupplevelser, säger Peter Strömberg.

Tabell: Resultatet av säkerhetsgranskningen av privatkunders bankkonton

banksecurity-table

Betygsskala
1 = underkänd säkerhet
2 = godkänd säkerhet
3 = hög säkerhet
4 = mycket hög säkerhet
5 = extremt hög säkerhet

Källa: Villaägarna

Foto: Copyright (c) 2020 smolaw/Shutterstock. No use without permission.
Bank
Rapport: Här är bankerna med bäst skydd mot nätbedrägerier
Räntan
Riksbanken: Fortsatt nollränta
Börsen
Börsen nära nollan
Notering
Hemnet rusar i premiärenErbjudandet kraftigt övertecknat
Foto: istockphoto
Bopriser
Riksbanken: Bopriserna fortsätter stiga..."om än i långsammare takt"
Analyser
Här är tisdagens köprekar
Foto: Janerik Henriksson/TT
Rapport
Evolution mer än dubblar vinstenHögsta intäktstillväxten under enskilt kvartal
Rapport
Swedbank slog vinstförväntningarna
Rapport
Boliden sålde mer än väntat
Rapport
Elux Pro klart bättre än väntat
Foto: Johan Nilsson/TT
Rapport
Resurs strax under förväntan
Rapport
Kraftigt omsättningslyft för BHG
Rapport
ABB strax över preliminära siffrorSpår tvåsiffrig tillväxt
Rapport
Pandox under förväntan
Börsen
Coronaoro pressar Tokyobörsen
Rapport
Kraftigt försäljningslyft för Tesla
Aktie
Omvänd vinstvarning från Maersk
Foto: AP/TT
Wall Street
Blandat i New York
Foto: istockphoto
Rapporterna
Bratt: Tech-jättarnas rapporter kan ändra börshumöretNu rapporterar Faang-bolagen i USA
Räntan
Riksbanken väntas sitta still i båtenRäntebesked tisdag kl 0930
Krönika
Hernhag: Dyra men bra kursvinnare
Valuta
ING: Uppsida för kronan även utan Riksbankens stödEuron under 10 kr i sommar
Blankning
Blankare ökar i G5 EntertainmentHögsta nivån någonsin
Foto: Copyright (c) 2020 Max Walter/Shutterstock. No use without permission.
Sektor
"Det värsta är inte över för flygbranschen"Förhoppningarna om snabb återhämtning överilade
Analyser
Här är måndagens många färska köprekar