Betting Andelen av Sveriges befolkning som spelar om pengar har minskat under det första året med den nya spellagen. Det framgår den årliga undersökningen av svenskarnas spelvanor som Spelinspektionen genomför i samarbete med Novus.

Av alla svenskar uppger 60 procent att de har spelat om pengar under de senaste tolv månaderna. Det är en minskning med 6 procentenheter jämfört med förra årets mätning. Jämfört med 2013, när den första mätningen gjordes, är minskningen 16 procentenheter.

Mellan de olika spelformerna fortsätter spelandet på lotteri och trav att öka, medan kasino minskat mellan 2018 och 2019.

Spelbutiken vanligast

Trots den snabba utvecklingen inom online- och mobilt spelande är spelbutik fortfarande den vanligaste kanalen för spel. 48 procent uppger att de har spelat i en butik under det senaste året. På andra plats kommer mobiltelefon där 29 procent uppger att de har spelat under samma tidsperiod.

Bland de licensierade bolagen är statliga Svenska Spel ohotad etta. Hela 63 procent uppger att när de har spelat på nätet så har de spelat på Svenska Spels sajt. Näst störst är ATG där 17 procent uppger att de spelat.

Vad beträffar möjligheter till begränsningar av spelande som infördes i och med årsskiftet så uppger två tredjedelar av de tillfrågade att de sätter ett maxbelopp för sitt spelande.

Bättre odds bättre än bonus

Värt att notera mot bakgrund av den diskussion om hur stor andel av spelande som sker inom licenssystemet, den så kallade kanaliseringen, så säger 80 procent att de inte har spelat på olicensierade sajter. Samtidigt är det många, 95 procent, som säger att de vet hur de kan se om en sajt har licens eller inte.

Den främsta anledningen till att spela olicensierat är att det var en sajt som spelaren spelade på innan omregleringen. Den näst största anledningen är bättre odds. Först på tredje plats kommer bonuserbjudanden, vilket är något som spelbolagen ofta lyft fram som en faktor som snedvrider konkurrensen mot icke-licensierade operatörer.