Kronan på lägsta nivån mot euron sedan 2009

Publicerad 2018-05-02 11:08

Valuta Sedan den svenska penningmarknadens stängning klockan 12 på måndagen har kronan tappat 11 öre till 10,61 mot euron och 17 öre till 8,84 mot dollarn. Mot euron är kronan därmed på svagaste nivån sedan 2009.

Richard Falkenhäll, valutastrateg på SEB, skrev i ett morgonbrev att man blir lite förvånad över hur kronan handlas givet en tillväxt på 2,6 procent i år, överskott i statsfinanserna och en fallande arbetslöshet.

”Kronan är undervärderad och dagens nivåer mot euron är felaktiga men vi har svårt att se vad som skulle få det att vända runt i närtid när Riksbanken inte visar några tecken att vilja ändra på dagens politik”, skrev han.

Michael Grahn, chefekonom i Sverige på Danske Bank, skrev i ett morgonbrev att kronförsvagningen är ”ett direkt resultat av att Riksbanken inte fixar sitt eget inflationsmål vilket i sin tur beror på alltför svag lönetillväxt”.

Dollarindex handlas på onsdagen nära de högsta nivåerna sedan mitten av januari. Mot yenen handlas dollarn omkring 109,80, mot euron vid 1,20.