Räntor De senaste dagarna har marknaden börjar prisa in allt mer räntehöjningar från Riksbanken, men marknadens prissättning springer troligen i väg för fort. Det säger Lina Fransson, räntestrateg vid SEB, till Nyhetsbyrån Direkt.

”Vi ser att förväntningarna på räntehöjningar gått upp rejält globalt, inte bara i Sverige. Det handlar om inflationsrisker och att vissa centralbanker, särskilt Bank of England, blivit mer oroliga över att inflationen blir mer bestående”, säger hon.

Marknaden har nu prisat in ungefär en halv 25-punktershöjning redan under 2022 medan Riksbankens egen räntebana pekar mot nollränta till och med det tredje kvartalet 2023. På den tiden har marknaden nu prisat in runt tre 25-punktershöjningar.

”Det börjar nu bli en stor divergens mellan våra prognoser och vad marknaden prisar in, men vår uppfattning är att marknaden springer för fort. Vår egen prognos sträcker sig till slutet av 2023 och vi ser igen höjning då baserat på vad vi tror om inflationen. Vår bild är att inflationen kommer stiga ännu mer de kommande månaderna, men att det ändå är tillfälligt, drivet av energipriser och effekter av pandemin”, säger Lina Fransson.

Hon konstaterar att detta också är bilden som ges av Riksbanken själva, nu senast på tisdagen där såväl riksbankschef Stefan Ingves som vice riksbankschef Martin Flodén kommenterade saken i samband med en utfrågning i finansutskottet.

”Både Stefan Ingves och Martin Flodén säger att inflationen kommer att vara över målet ett tag men att det framför allt beror på tillfälliga faktorer som penningpolitiken inte ska reagera på”, säger Lina Fransson.