Räntan Räntehöjningarna som nu signalerats av Riksbanken sträcker sig upp mot ett tak på 1,5 procent inom ett år, och kommer slå hårt mot svenskarnas plånböcker, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström i fredagens Trading Direkt.

Svenskarnas höga belåning och tendens att ligga med rörliga bolån med korta löptider gör att Riksbankens räntehöjningar, som inleddes med ett besked om höjning upp till 0,25 procent på torsdagen, kommer slå igenom hårt och snabbt hos de svenska hushållen.

”Två tredjedelar i Sverige ligger med helt rörliga bolån upp till tre månader, vilket innebär att Riksbankens penningpolitik får snabbt genomslag. /…/ Sen får vi hoppas att svenska hushåll inte har tänkt att en normal bolåneränta är 1,5 procent utan har tagit höjd”, säger Andreas Wallström.

Samtidigt hävdar prognoschefen att risken är att ekonomin, som är mer räntekänslig än vad den tidigare varit, slår i ”räntetaket” tidigare än vad många tror.

”Jag är tveksam om hur långt man kan gå”, säger han med tillägget att inflationen är ”här och nu” och att Riksbanken kommer skrida framåt med räntehöjningar i närtid.

Swedbanks bild är att toppnivån i inflationen kommer träffas i april, i så väl Sverige som USA. En färsk prognos från banken ger siffran 6,3 procent för den svenska april-siffran för inflationen, en uppgång från chocksiffran 6,1 procent i mars.