Aktie Tre analytiker har sänkt sin rekommendation för Kinnevik efter torsdagens bokslutsrapport som innehöll information om en bedrägerihärva i det indiska portföljbolaget Quikr med en tillhörande nedskrivning om cirka 750 miljoner kronor.

ABG Sundal Collier, som sänkt från köp till behåll, kallar utvecklingen kring Quikr för oroväckande.

”Även om effekten är ganska begränsad på det totala substansvärdet (1-2 procent) så är det en anledning till oro eftersom det handlar om ett av bolagets största onoterade innehav”, skriver ABG i sin analys.

ABG tillägger bland annat att banken har svårt att se faktorer som kan göra att substansvärdesutvecklingen blir bättre i Kinnevik än på andra håll.

Ett lager av mellanchefer på Quikr har enligt uppgifter från indisk media och från Kinnevik varit inblandade i bedrägerierna som varit centrerade till annonsplattformens bil- och bostadsgrenar.

I dessa vertikaler har Quikr inte bara erbjudit annonsering utan även deltagit i olika typer av transaktioner, med tillhörande risker.

”Där har det funnits mellanhänder som utnyttjat detta och lurat bolaget”, sade Kinneviks kommunikationsdirektör Torun Litzén till Nyhetsbyrån Direkt på torsdagen om händelserna som är polisanmälda.

De konstlade affärerna får dubbla konsekvenser för Quikr. Dels har tidigare redovisade intäkter varit för stora, dels har det stulits pengar som Quikr skjutit till i de olika transaktionerna och som bolaget eventuellt inte får tillbaka.

Pareto, som också sänkt från köp till behåll, är inne på samma spår som ABG och ser nu färre ”triggers” vad gäller potentialen för substansvärdet i det korta perspektivet. Även Pareto fokuserar sin kommentar på utvecklingen i Quikr.

”Det är en allvarlig händelse och kan i ett bredare sammanhang komma att påverka riskpremien och rabatten som sätts på Kinnevik”, skriver Pareto.

Kepler Cheuvreux ser precis som kollegorna på ABG och Pareto begränsad uppsida i Kinnevik och hänvisar framför allt till de två värdemässigt största innehaven, Tele och Zalando, som utgör 77 procent av substansen. Kepler nämner emellertid också Quikr.

”Det har en begränsad påverkan på vår värdering då Quikr bara utgör 1-2 procent av NAV men illustrerar varför det ska vara en viss rabatt på den typen av innehav”, skriver Kepler i sin kommentar.

I den rekommendationssammanställning som går att hitta i Bloombergsystemet har endast Handelsbanken köp på aktien i Kinnevik numera. Resterande sju nordiska banker/analyshus som följer bolaget har behåll.

 

Bostad
Hemnet: Tydlig återhämtning för boprisförväntningarnaTillbaka på samma nivå som före corona
Börsen
Börsen vände nedåt
Krisen
Analytiker: Räkna med historiskt BNP-rasSvenska siffror på onsdag
Placera
Blackrock: Föredrar Europa framför USA
Analys
ABG höjer värderingen av G5 Entertainment
Asien
Mest uppåt i Asien
Foto: AP/TT
Wall Street
Nasdaq ledde uppgången på Wall Street
Guld
Analytiker: Rekordlåga realräntor gör guld intressant
Aktier
Lundin Mining in i Paretos modellportföljKinnevik kastas ut
Foto: istockphoto
Analyser
Här är måndagens analyser
Bostad
SBAB: Inga stora coronaeffekter på bomarknadenMen arbetslösheten i höst blir avgörande
Analys
Beijer Alma rusar tvåsiffrigt efter analys
Obligationer
CoBa: Marknaden för företagsobligationer väntas ta fart
Analys
Carnegie: Köpläge i Elekta efter Varian-affären
Aktie
Indexförvaltare: Utmaning om Tesla inkluderas i S&P 500"Kan bli ett superlikviditetsevent"
Affär
Megaaffär i medicintekniksektornSiemens köper Elektas huvudkonkurrent
Fonder
Spararna flyr hedgefonder”De har inte levererat”
Börsen
Analytiker: Ta hem vinsten och vila på stranden istället
31/7
Trading Direkt om senaste bitcoin-rusningen
Aktier
Här är juli månads kursraketer
Analys
Carnegie höjer Volati till köpBolaget är "back on track"
Aktier
Spararnas favoritaktier i sommar
Spara
Här får du högst sparränta just nu
Fonder
Här är månadens populäraste fonder
Valuta
SEB: Kronan kan gå under 10 kr mot euron