ABG Sundal Collier, som sänkt från köp till behåll, kallar utvecklingen kring Quikr för oroväckande.
”Även om effekten är ganska begränsad på det totala substansvärdet (1-2 procent) så är det en anledning till oro eftersom det handlar om ett av bolagets största onoterade innehav”, skriver ABG i sin analys.
ABG tillägger bland annat att banken har svårt att se faktorer som kan göra att substansvärdesutvecklingen blir bättre i Kinnevik än på andra håll.
Ett lager av mellanchefer på Quikr har enligt uppgifter från indisk media och från Kinnevik varit inblandade i bedrägerierna som varit centrerade till annonsplattformens bil- och bostadsgrenar.
I dessa vertikaler har Quikr inte bara erbjudit annonsering utan även deltagit i olika typer av transaktioner, med tillhörande risker.
”Där har det funnits mellanhänder som utnyttjat detta och lurat bolaget”, sade Kinneviks kommunikationsdirektör Torun Litzén till Nyhetsbyrån Direkt på torsdagen om händelserna som är polisanmälda.
De konstlade affärerna får dubbla konsekvenser för Quikr. Dels har tidigare redovisade intäkter varit för stora, dels har det stulits pengar som Quikr skjutit till i de olika transaktionerna och som bolaget eventuellt inte får tillbaka.
Pareto, som också sänkt från köp till behåll, är inne på samma spår som ABG och ser nu färre ”triggers” vad gäller potentialen för substansvärdet i det korta perspektivet. Även Pareto fokuserar sin kommentar på utvecklingen i Quikr.
”Det är en allvarlig händelse och kan i ett bredare sammanhang komma att påverka riskpremien och rabatten som sätts på Kinnevik”, skriver Pareto.
Kepler Cheuvreux ser precis som kollegorna på ABG och Pareto begränsad uppsida i Kinnevik och hänvisar framför allt till de två värdemässigt största innehaven, Tele och Zalando, som utgör 77 procent av substansen. Kepler nämner emellertid också Quikr.
”Det har en begränsad påverkan på vår värdering då Quikr bara utgör 1-2 procent av NAV men illustrerar varför det ska vara en viss rabatt på den typen av innehav”, skriver Kepler i sin kommentar.
I den rekommendationssammanställning som går att hitta i Bloombergsystemet har endast Handelsbanken köp på aktien i Kinnevik numera. Resterande sju nordiska banker/analyshus som följer bolaget har behåll.